6x wat je moet weten als je naar een appartement verhuist
Denk je erover om van een huis naar een appartement te verhuizen? Dan zal het wel even aanpassen zijn. Je zult tenslotte met enkele zaken – en mensen – rekening moeten houden. Maar wanneer je weet wat je mag verwachten, komt dat helemaal goed!
6x belangrijk om te onthouden
1. Gemeenschappelijke ruimtes
De gangen, een eventuele parkeergarage, misschien wel een lift… Al die ruimtes zijn gemeenschappelijk en iedereen moet er dus samen zorg voor dragen. Zo zul je moeten bepalen of je zelf een beurtrol afspreekt om de gang schoon te maken of dat je met z’n allen een poetsploeg inschakelt.
Wanneer iets in die ruimtes niet meer werkt (denk aan een defecte lift), moet je de syndicus verwittigen. Dat is een onafhankelijke persoon die instaat voor het beheer van de inkomsten en uitgaven die gemaakt worden voor de gemeenschappelijke ruimtes. De syndicus zal dan de juiste techniekers laten komen. De kosten hiervan worden gedeeld onder alle bewoners.
Zelf iets oplossen in zo’n ruimte zal niet altijd kunnen, in tegenstelling tot in een huis. In een huis weet je tenslotte waar alles staat en wat het doet, zoals welke zekeringen waarvoor dienen. In een appartementsgebouw is dat voor de gemeenschappelijke ruimtes niet zo. Ga je toch bijvoorbeeld wat aan de zekeringen prutsen, bestaat de kans dat je iets fout doet en dat heeft natuurlijk een impact op alle medebewoners. Niet zo’n goed idee dus als je er niet veel van kent!
2. Extra kosten
Er zijn in een appartement toch wel wat gemeenschappelijke kosten. Dit zijn dus kosten waar alle bewoners een deel van moeten betalen. Maandelijks (of per trimester) zul je dus een bedrag moeten betalen. Weet dus dat ook als je lening afloopt, er kosten blijven.
Vergeet natuurlijk ook niet dat je in een huis op termijn ook kosten moet maken en daar betaal je waarschijnlijk grotere bedragen in één keer. Dus in dat opzicht komt het ongeveer op hetzelfde neer.
3. Consensus bereiken
Iedereen in een appartementsgebouw is mede-eigenaar. Dit wil zeggen dat iedereen ook inspraak heeft. Zomaar zelf beslissen om iets te veranderen aan bijvoorbeeld de voortuin mag dus niet.
Wil iemand specifiek wilde bloemen in de voortuin, een nieuw kleurtje geven aan de muren in de gemeenschappelijke gang, een (andere) trapleuning laten installeren in de gemeenschappelijke delen…? Dan moet een meerderheid daarmee akkoord gaan, anders kan dit niet.
Dit wordt allemaal besproken tijdens de jaarlijkse algemene vergadering. Als je dus denkt iets te willen veranderen in het komende jaar, laat dit dan zeker als punt op de agenda zetten zodat erover gestemd kan worden.
4. Er zal onenigheid zijn
Iedereen staat anders in het leven en dus zal er niet altijd consensus te bereiken zijn met je buren. Je zult daarom moeten geven en nemen. Niet iedereen zal het eens zijn met jouw voorstel om veranderingen in te voeren, maar jij hoeft het ook niet altijd met de anderen eens te zijn.
Heel soms kan dat wel voor ongemakkelijke situaties zorgen wanneer je elkaar bijvoorbeeld na een ‘moeilijke’ vergadering in de gang tegenkomt. Weet dat dat erbij hoort, maar dat communicatie met je buren wel belangrijk blijft. Het is tenslotte niet dat je elkaar kunt ontwijken in een appartementsgebouw. En burenruzies zijn dan zeker niet aan te raden voor de algemene sfeer.
5. Ken het reglement
Weet dat er voor appartemensgebouwen vaak regels zijn vastgelegd in een officieel reglement. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat het gebouw er langs de buitenkant ‘mooi’ moet blijven uitzien. Voor de bewoners kan dat betekenen dat ze niet zomaar gordijnen of rolluiken in eender welke kleur mogen hangen.
Ook zul je je vensterbanken dan bijvoorbeeld niet mogen schilderen in een kleurtje naar keuze. Wil je toch écht een andere kleur? Dan zul je dit opnieuw moeten voorstellen tijdens de algemene vergadering en kan erover gestemd worden. Ook omtrent (grotere) huisdieren en eventueel overlast gelden er trouwens meestal regels. Denk hier dus zeker aan als je je geliefde huisdier wilt meenemen naar je nieuwe appartement.
6. Dunne muren
De muren in een appartementsgebouw zijn niet altijd even geluidsdicht. Het kan dus zijn dat jij elke avond kunt meegenieten van het favoriete televisieprogramma van je buren… Denk op voorhand dus goed na of dit iets is wat jou stoort. Het gaat dan natuurlijk over ‘gewone’ geluiden die niet te vermijden zijn, niet over échte overlast.
Bij geluidsoverlast waarbij het verder gaat dan onvermijdelijke geluiden (zoals extra luide muziek) praat je best eerst met je buren. Lukt dat niet? Dan kun je natuurlijk de politie inschakelen. Belangrijk is ook dat je zelf rekening houdt met je buren. Heb jij een hobby zoals touwtjespringen en wil je die per se binnen uitoefenen? Denk dan toch eerst even aan je onderburen.
De voordelen
Je denkt nu misschien dat er vooral veel regeltjes zijn als je naar een appartement verhuist. Maar verlies zeker de positieve kanten niet uit het oog. Al die regels zijn er, maar tegelijkertijd is het leven wel makkelijker.
Zo wordt het onderhoud van het gebouw uitbesteed, waardoor je er zelf allemaal niet mee bezig hoeft te zijn. Ja, je betaalt ervoor, maar wel met alle bewoners samen waardoor het goedkoper uitkomt dan wanneer je diezelfde kosten aan een huis zou laten doen. En wat ook fijn is, is dat je al sneller contact hebt met je buren omdat je ze vaker tegenkomt. Misschien ontstaan er wel vriendschappen uit!
Bronnen: ikwoonleefzorg.nl, immoweb.be, livios.be
Misschien vind je ook deze artikels interessant:
- De 5 grootste voordelen van klein wonen
- Samenwonen? Zo richt je je nieuwe stekje in!
- Als het even mag op onze oude dag: thuis blijven wonen!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!