Brood bewaren: met deze tips blijft je brood langer vers
Oh, wat houden wij van een lekkere boterham! Het liefst zelfgebakken of van de warme bakker en zo vers mogelijk. We vertellen je graag hoe je je brood kunt bewaren en dat ‘verse gevoel’ zo lang mogelijk kunt vasthouden.
Brood bewaren doe je zo!
1. Bewaar je brood in een zak
Ga je naar de bakker, dan krijg je je brood meestal in een papieren broodzak. Maar in de supermarkt zitten broodproducten vaak in een plastic zak. En beide hebben hun voordeel: een plastic zak zorgt ervoor dat je brood langer zacht blijft, maar wie fan is van een krokant korstje kiest beter een papieren variant. Onze tip om je brood extra goed te bewaren: bewaar je brood in een papieren zak en steek die dan in een plastic zak.
2. Kies voor een broodtrommel
Ook in een broodtrommel blijft je brood langer vers én zo’n trommel staat ook nog eens leuk op je aanrecht. De beste oplossing blijft de combinatie van beide: wij bewaren ons brood dus in een zak ín de trommel.
3. Koop ongesneden brood
We zijn het zo gewoon om snel een sneetje brood uit de zak te nemen, maar wist je dat ongesneden brood een stuk langer vers blijft? Logisch toch: het krijgt veel minder kans om uit te drogen. Een bijkomend voordeel van een ongesneden brood is dat je zelf bepaalt hoe dik je je sneetje afsnijdt.
Tip: Begin niet aan de kant te snijden, maar in het midden. Zo kun je de twee helften van je brood weer samenvoegen en blijft het langer vers.
4. Brood bewaren in de diepvriezer
Het klinkt misschien vreemd, maar je brood meteen na aankoop invriezen is het beste wat je kunt doen. Op die manier blijft het zeker twee weken lekker vers! Het verandert trouwens niet van samenstelling als je het invriest. Je brood is dus nog steeds even voedzaam als je ’t ontdooit.
Ga je voor gesneden brood, dan is het een goed idee om het in porties in te vriezen en dagelijks enkel te ontdooien wat je nodig hebt. Op die manier hoef je nooit meer oud of droog brood weg te gooien. Ontdooien doe je simpelweg op kamertemperatuur.
Neem je boterhammen mee naar het werk? Het is geen enkel probleem om ze ’s morgens te smeren als ze nog bevroren zijn. Ze zijn dan tegen de middag ontdooid.
Tip: bevroren brood snel ontdooien doe je in de microgolfoven, ongeveer een halve minuut op de laagste stand.
5. Steek je brood nooit in de koelkast
Bij koelkast-temperaturen laat het zetmeel in het brood water los, waardoor je brood snel droog en oud wordt. Een belegde boterham bewaar je natuurlijk wél in de koelkast.
Creatief aan de slag met oud brood
Heb je ondanks deze tips toch enkele sneetjes brood liggen die te droog zijn om te eten, gooi ze dan niet weg maar ga er creatief mee aan de slag.
Nog meer lekkere recepten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!