zilveren lepel, ei
© Getty Images

Wist je dat je je ei niet met een zilveren lepel mag eten?

Door Sara Dekens

Heb je al eens een gekookt eitje gegeten met een zilveren lepel? Dan heb je vast gemerkt dat het een vreemde smaak had. Ja, je leest het goed, het materiaal van je bestek heeft een invloed op de smaak.

De meeste mensen eten thuis gewoon met een bestek gemaakt van roestvrij staal. Maar sommigen onder ons hebben in de kast in de eetkamer misschien ook een ‘goed’ servies staan, met bijhorend zilveren bestek. Ben jij erbij, lees dan zeker verder!

Zilveren lepel, verschillende smaak

Het is namelijk zo dat het materiaal waarvan je bestek is gemaakt, de smaak van je eten kan beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van materiaalingenieur Zoe Laughlin, die onderzoek deed naar verschillende materialen van lepels, gecombineerd met voedsel met verschillende smaken. Ze vroeg aan vrijwilligers om eerst lepels van goud, zilver, staal, zink, koper, tin en chroom zonder iets op in hun mond te stoppen en de smaakbeleving te noteren. Nadien deden ze hetzelfde, maar telkens met iets zout, zuur of zoet op de lepel.

Terwijl het zilveren bestek vaak als het meest exclusieve wordt gezien — geef toe, het glanst mooi — is het zeker niet de beste keuze als het gaat om de smaakbeleving van wat je eet.

Eet je met een zilveren bestek, dan krijg je af te rekenen met een metaalachtige (na)smaak. Wist je trouwens dat een ei eten met een zilveren lepel echt geen goed idee is? De combinatie van zilver en een gekookt ei zorgt voor een chemische reactie met een vieze smaak tot gevolg. Naast de onaangename smaakervaring zul je zien dat er ook zwarte vlekken op je lepel ontstaan. Dit is zilversulfide, en is moeilijk te verwijderen.

Naast ei krijgt ook kaviaar diezelfde metaalachtige smaak als je het met een zilveren lepel eet. Daarom eten echte kenners het rechtstreeks van hun hand.

Gouden bestek

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar eten met een gouden bestek zorgt voor de puurste smaak, zo blijkt althans uit het onderzoek van Laughlin. Voor je aan je spaarrekening zit, de gewone roestvrijstalen variant die de meesten onder ons in de bestekla hebben liggen kwam als tweede beste uit de bus.

Bronnen: maxvandaag.nl, rtlnieuws.nl

Meer weetjes:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."