Energiezuinig wonen
Zó ga je energiezuinig te werk tijdens het bouwen of verbouwen!
Isoleer zo goed mogelijk
-
Bij nieuwbouw zijn de isolatienormen ondertussen zodanig verhoogd dat deze woningen intussen voldoende geïsoleerd zijn.
-
Bestaande woningen laten wél nog vaak te wensen over qua isolatie. Vooral het dak is een van de grootste verliesposten van warmte, terwijl
dit toch relatief makkelijk te isoleren is.
-
Ook de muurisolatie kan vaak nog beter bij oudere woningen. Maar ook daar zijn oplossingen voor, zoals het isoleren van de spouw
of het plaatsen van isolatie tegen de buitengevel.
Plaats energiebesparende beglazing
Heel wat woningen hebben nog enkel glas met een bedroevend lage thermische isolatiewaarde (5,6 W/m2K). Terwijl ondertussen naast de dubbele beglazing (1,1 W/m2K) zelfs ook al driedubbele beglazing (0,5 à 0,6 W/m2K) op de markt is met een nog betere isolatiewaarde.
Tijd voor actie dus!
Maak gebruik van subsidies
Voor heel wat maatregelen en aankopen die u een energiezuiniger huis opleveren, kunt u beroep doen op subsidies en tegemoetkomingen van heel wat instanties. Kijk voor meer informatie op http://www.energiesparen.be/ en op renovatie2020.be
Samen op de organische toer
Een andere duurzame energiebron die steeds meer terrein wint is biomassa. Dit is een verzamelnaam voor allerlei organisch materiaal (mest, hennep, maïs, …) dat kan worden omgezet in warmte en elektriciteit. Vooral houtpellets (korrels van geperst houtzaagsel) zijn een haalbare kaart. U gebruikt ze in pelletkachels (warmte) of pelletketels (voor CV of sanitair water). Sommige kachels kunnen ook een deel van hun warmte overdragen op water.
Ga voor hernieuwbare energie
Tegen 2020 zou 20% van het totale energieverbruik van de EU uit hernieuwbare bronnen moeten komen. En daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen.
Spring zuinig om met licht en water
-
Kies voor energiezuinige lampen zoals led, tl-verlichting en spaarlampen en laat nergens onnodig licht branden. Bewegingsmelders en timers helpen daarbij.
- Ga ook met water spaarzaam om en kies zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke, energiezuinige kranen.
Vervang je oude ketel
Condensatieketels halen een rendement van méér dan 100% omdat ze ook warmte uit de rookgassen halen en dus extra zuinig zijn met de beschikbare energie. Bovendien worden ze almaar compacter en gebruiksvriendelijker.
Haal warmte uit de lucht
Een warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of grondwater. Hiermee kan je huis of het sanitaire water (voor)verwarmd worden, waardoor heel wat energie wordt bespaard. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, zowel voor nieuwbouw als voor renovaties.
Panelen op je dak
Voor particulieren zijn fotovoltaïsche of zonnepanelen een erg haalbare manier – zowel op ecologisch als op financieel vlak – om hernieuwbare energie op te wekken. Zelfs nu de overheid – wegens het grote succes! – de tegemoetkomingen sterk vermindert, loont het de moeite om een installatie te overwegen.