friteuse schoonmaken
© Getty Images

De friteuse of frituurpan schoonmaken: zo doe je dat!

Door Sara Dekens

Wie zweert bij zelfgemaakte frietjes of andere gefrituurde snacks, weet dat het belangrijk is om je frietketel regelmatig schoon te maken. Een vervelend klusje, maar wel noodzakelijk. Met dit stappenplan maak je je friteuse in een wip schoon!

1. Het frituurvet verwijderen

Beginnen doe je met de de stekker uit het stopcontact te trekken en ervoor te zorgen dat je friteuse en het vet helemaal afgekoeld zijn. Giet het vloeibaar vet met behulp van een trechter in een lege (plastic) fles.

Kun je het vet nog een keertje gebruiken, label dan je fles, zodat dit duidelijk is. Is het tijd voor nieuw vet, dan giet je de oude frituurolie ook in een fles en breng je ze naar het containerpark.

2. De friteuse schoonmaken

Nu het frituurvet eruit is, kun je de frituurpan schoonmaken.

  • Met een keukenpapiertje veeg je alvast het meeste vuil en de vetresten weg.
  • Mag het deksel van je frietketel in de vaatwasmachine, dan is dit al een zorg minder. Een alternatief is om het deksel te laten weken in een teil met soda en blokjes voor de vaatwasser.
  • De frietketel zelf mét mandje vul je met water en ook hier voeg je een vaatwastablet (of twee indien nodig) toe. Vervolgens zet je de frietketel aan op de laagste stand – meestal is dit 100 graden – en laat je het een tiental minuutjes opwarmen. Let erop dat het water niet gaat koken. Nadien zet je je frituurpan uit en laat je alles volledig afkoelen.
  • Is de ketel niet meer warm, dan giet je het water eruit en spoel je ‘m goed uit. Achterblijvende restjes kun je wegvegen met een sponsje.
  • Wil je zeker zijn dat al het afwasmiddel uit je ketel is? Spoel dan nog even na met water en een scheutje azijn.
  • De buitenzijde van je frituurketel mag je gewoon schoonvegen met een doekje of spons met water en wat afwasmiddel.

Zeker rekening mee houden

  • Maak je frituurpan na elk gebruik schoon. Je hoeft niet het hele stappenplan zoals hierboven vermeld te volgen, maar veeg de spetters en aangebakken stukjes al even weg zodat ze de volgende keer niet verder inbakken of aankoeken.
  • Vervang je frituurolie regelmatig. Liefst na 8 à 10 keer bakken. Dit maakt het schoonmaken niet alleen prettiger, maar komt ook de smaak van je frietjes ten goede. Je kunt de olie best na elk gebruik even filteren door een koffiefilter.

Bronnen: poetsbureau.be, roomed.nl

Ook deze toestellen verdienen een poetsbeurt:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."