Geen eigen tuin, maar je wil wel tuinieren?
Droom je er ook van je eigen groenten te kweken? Ook als je geen eigen tuin hebt, zijn er talloze mogelijkheden om aan het moestuinieren te gaan.
Samentuinen
Met een groep mensen samen ecologisch tuinieren, dat kan in een samentuin. Eigenlijk is het de sociale variant van volkstuintjes, want naast een eigen perceel onderhoudt iedereen ook een gemeenschappelijk stuk tuin.
Tuinhuis, afdak en materiaal worden vaak gedeeld, wat de kostprijs aanzienlijk drukt. Bovendien is het ook gezellig om samen aan de slag te gaan. Geen wonder dat samentuinen populair is. In sommige steden bestaan er zelfs al wachtlijsten.
Wil je een samentuinproject beginnen of aan een bestand project deelnemen? Kijk dan op www.samentuinen.org voor meer informatie!
Volkstuintjes
Niet zo lang geleden associeerden we volkstuintjes nog met gepensioneerde opa’s die er hun oude dag vulden. Nu zelf je eigen groenten kweken hipper is dan ooit vinden ook gezinnen met jonge kinderen steeds vaker de weg naar volkstuintjes. Zoek je nog een volkstuintje bij jou in de buurt? Kijk dan op www.volkstuin.be .
Urban Farming
Boeren in de stad wint elke dag aan populariteit. In onze grote steden ontspruiten er aan de lopende band projecten met aandacht voor stadslandbouw. Zo heb je in Gent het project ‘Groenten uit Gent’ of de ‘Biodroom’ in Antwerpen. Ook worden steeds meer daken omgevormd tot stadsmoestuin, denk bijvoorbeeld aan vzw Noösfeer in Antwerpen. Op deze manier krijgen mensen met weinig ruimte de kans om zelf groenten te kweken.
Op je terras, balkon of dak… Of desnoods aan de muur!
Ook al heb je [LINK_TEXT id=3] iedereen kan een moestuin beginnen, al is het een heel kleintje. Heb je zelf een stevig plat dak? Twijfel dan niet om zelf een [LINK_TEXT id=4]aan te leggen! Je moestuin is dan nooit ver weg en je voorziet de stad van een beetje groen.