Zo krijg je geurtjes uit kleding zonder ze te wassen
Heb je geen tijd of zin om je kleding te wassen of gaat het om een delicate stof? Dan bestaan er gelukkig enkele eenvoudige manieren om onfrisse geurtjes uit kleding te halen zonder ze te wassen. Heb je een van deze tips al geprobeerd?
Zo krijg je nare geurtjes uit kleding
1. Laten luchten
Kleren laten luchten was vroeger dagelijkse kost, maar tegenwoordig heeft koning wasmachine alles overgenomen. Omdat het zo eenvoudig is om je kledij, zelfs als ze niet vuil is, even snel in de machine te stoppen, is het laten luchten niet meer populair. Het is nochtans makkelijk en vooral goed voor het milieu en je portemonnee. Je kleding verslijt ook minder snel als je ze minder vaak wast. Had je een bepaald kledingstuk dus maar even aan, is het vlekvrij, maar ben je bang dat het niet meer fris ruikt? Hang het gewoon enkele uren in de frisse lucht en alle geurtjes zijn verdwenen.
2. Stomen om geurtjes uit kleding te halen
Wil je je favoriete kledingstuk snel even opfrissen? Dan is een kledingstomer je beste vriend. Dankzij de stoom verdwijnen de onaangename geurtjes in een wip. En je kleding is in een wip ook kreukvrij. Heerlijk!
3. In de diepvries
Je diepvries is niet alleen je redder in nood als je een snelle maaltijd moet klaarmaken, hij komt ook goed van pas als je kleding een opfrisbeurt kan gebruiken. Door kleding of stoffen schoenen enkele uren in de diepvries te leggen verdwijnen zowel vieze geurtjes als eventuele bacteriën.
Tip: geurtjes uit kleding halen? Stop je kleren of schoenen in een plastic zakje voor je ze in de diepvries stopt.
4. Mengeling met azijn
Wist je dat azijn erg goed werkt om minder goede luchtjes te verdrijven? Zo helpt pure azijn bijvoorbeeld om hardnekkige zweetgeurtjes uit je kledij te krijgen.
Wil je je kledij enkel opfrissen? Dan is een mix van twee delen water met een deel azijn in een sprayflacon ideaal. Spray een beetje van het mengsel op je katoenen kleding of jeans en hang ze op een plekje waar ze kunnen luchten en drogen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je favoriete jeans naar azijn zal ruiken. Die geur verdampt.
5. Geurzakje in je kast
Ook kleding die je niet vaak draagt – en dus ook niet regelmatig gewassen wordt – kan een muf geurtje hebben. Om dat te vermijden hang je simpelweg een of meerdere geurzakjes in je kast. Wist je trouwens dat je deze heel makkelijk zelf kunt maken? Het is niet absoluut niet moeilijk en je kiest lekker jouw favoriete geur.
Hier lees je hoe je eraan begint.
6. Baking soda
Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een krachtig absorptiemiddel dat geurtjes kan neutraliseren. Strooi wat baking soda over de stinkende plekken van je kleding en laat het een paar uur of zelfs een nacht intrekken voordat je het afborstelt of afklopt.
7. Citroensap
Citroensap staat bekend om zijn frisse geur en antibacteriële eigenschappen. Je kunt een mengsel van water en citroensap maken en dit op de stinkende delen van je kleding sprayen voordat je ze laat luchten. Let op dat citroensap sommige stoffen kan verkleuren, dus test het eerst op een klein, onopvallend deel van de stof.
8. Essentiële oliën
Essentiële oliën zoals tea tree olie, lavendelolie of eucalyptusolie hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen en een aangename geur. Voeg een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe aan een spuitfles met water en spray het op je kleding voordat je ze laat luchten.
9. Linnen sprays
Linnen sprays zijn verkrijgbaar in verschillende geuren en kunnen worden gebruikt om je kleding snel op te frissen tussen wasbeurten door. Spray een beetje linnen spray op je kleding en laat het drogen voordat je het draagt.
Meer tips voor je kleding:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!