Deze giftige kamerplanten hou je beter uit de buurt van kinderen
Deze kamerplanten hou je bij voorkeur buiten het bereik van kinderen (en liefst ook huisdieren). Deze opsomming is uiteraard niet compleet. Een uitgebreide lijst van giftige kamerplanten kun je op het antigifcentrum raadplegen.
Oleander. Dit mediterraans plantje bestaat in verschillende kleuren en is een heel toffe potplant die je vaak terugvindt op terrassen. Helaas is ze ook uiterst giftig. Wie er per vergissing van proeft, kan acute ademhalingsproblemen, stuipen en hartritmestoornissen krijgen.
Christusdoorn. Dit braaf ogend vetplantje is een echte gifbom. Zelfs bij aanraking kunnen symptomen van misselijkheid de kop op steken. Bij inname zorgt het voor een ontsteking van mond – en slijmvliezen of abcessen.
Begonia. Het sap van deze typische Vlaamse schone is iets waarvan je moet opletten. Het irriteert de huid en slijmvliezen, is vochtafdrijvend en zorgt voor braakneigingen.
Kerstdoorn. Van dit gezellig kerstplantje is het algemeen bekend dat het giftig is. Naast braakneigingen en misselijkheid kan het ook ons zenuwstelsel aantasten en voor nierbeschadiging zorgen.
Aronskelk. Hoe sierlijk deze lelie er ook uitziet, deze plant is heel gevaarlijk voor kinderen. De besjes kunnen dodelijk zijn wanneer ze worden ingeslikt. Het sap zorgt voor hevige buikloop, krampen en slijmvliesontstekingen.
Dief-van-Bagdad. Met een naam al even mysterieus als de symptomen vormt deze plant een echt gevaar voor kinderen. Wanneer ze hiervan proeven, steken slikmoeilijkheden de kop op. Er wordt overtollig speeksel aangemaakt.
Philodendron. Bij aanraking en inname van het sap kan je vergelijkende symptomen vertonen als bij de Dief-van-Bagdad plant. Heel belangrijk is dat je je kind niet mag laten braken wanneer het van deze plant heeft gegeten. Dit kan voor nog meer irritaties zorgen.
Sierpeper. Deze plant is gevaarlijk omdat ze er smakelijk uitziet waardoor kinderen sneller naar de vruchten grijpen. De pepers zijn absoluut niet eetbaar want ze zorgen voor braakneigingen en huidirritaties. De vruchten tasten de slijmvliezen aan.
Bron: antigifcentrum.com, Plantentuin Meise. Beeld: Corbis
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!