Hoeveel water heeft je kamerplant nodig?
01 apr 2018
Ben jij ook de trotse bezitter van een prachtige kamerplant? Of je een kamerplant nu in een pot houdt of aan je muur of plafond laat hangen: ze ogen altijd fantastisch. Maar hoeveel water moet je je kamperplant nu eigenlijk geven?
Hier zijn enkele tips om je kamerplant goed te verzorgen:
- Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraantjeswater. Let op: sommige planten zijn hier gevoelig voor. Het is daarom beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Maar de beste oplossing is regenwater: dat bevat minder kalk.
- Té veel water is doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten. Planten die buiten groeien, kunnen hun water afvoeren. Bij binnenplanten is dit niet het geval. Wanneer er een overschot aan water in je pot is, kan het ertoe leiden dat de wortels stikken.
- Bekijk de specifieke eigenschappen van je plant. Ze worden opgedeeld in drie categorieën afhankelijk van hoeveel water ze nodig hebben. (Veel = grond altijd vochtig houden, gemiddeld = grond kort uitdrogen voor een nieuwe watergift, weinig = grond langere tijd uitdrogen)
- De grootte van de kamerplant en van de pot waar hij in staat is belangrijk. Een grote plant verbruikt logischerwijs meer water. Ook de grootte van de pot is van belang: hoe meer aarde er in een pot kan, hoe groter de opzuigende kracht ervan.
- Hoe meer licht je kamerplant krijgt, hoe meer energie hij verbruikt. Afhankelijk daarvan heeft de plant meer water nodig.
- Binnenplanten verbruiken in de winter minder water, soms maar de helft ten opzichte van de zomer. Let op: wanneer de kachel brandt of wanneer er net airco is, zal de plant ook weer meer energie verbruiken. Regelmatig sproeien zal de plant dan goed doen.
- De juiste hoeveelheid is ‘net zoveel als de grond kan opnemen.’ Indien je de plant uit de pot tilt, en er is geen bodempje water, dan zit de hoeveelheid goed. Anders heb je misschien wat te veel water gegeven.
- Afhankelijk van je plant zelf, geef je ze om de zoveel dagen/weken water. Vraag raad in je tuincentrum voor de specifieke eisen.
Lees meer:
- Deze planten zuiveren de lucht in huis
- Deze giftige kamerplanten hou je beter uit de buurt van kinderen
- 6x kamerplanten die je amper water moet geven