Jouw hond of kat als bloeddonor: zo werkt het
Net als mensen hebben ook huisdieren soms bloed nodig. De dierenkliniek van Merelbeke deed daarom onlangs een warme oproep aan baasjes om hun hond of kat op te geven als bloeddonor. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
Deel van de familie
We beschouwen honden en katten steeds meer als volwaardig lid van de familie. Dat betekent dat we ook vaker kiezen voor een intensieve behandeling als ons huisdier ziek of gewond is, zoals een bloedtransfusie. Dat is nodig na bijvoorbeeld een aanrijding of operatie, bij vergiftiging of bij chronische ziekten en aandoeningen.
Tekort aan donorbloed
In de dierenkliniek van Merelbeke, de enige plaats in Vlaanderen met een bloedbank, vindt gemiddeld twee keer per week een bloedtransfusie plaats. Daarvoor kunnen ze momenteel rekenen op het donorbloed van zo’n 60 honden en 40 katten, waaronder ook viervoeters van de dierenartsen zelf. Dat is natuurlijk erg weinig als je weet dat België ongeveer 2 miljoen katteneigenaren en 1,3 miljoen hondenbaasjes telt.
Jouw hond of kat als bloeddonor
Wil je jouw hond of kat opgeven als bloeddonor? Dit zijn de voorwaarden waar je viervoeter aan moet voldoen:
- heeft een leeftijd van 1 tot 10 jaar
- weegt meer dan 25 kg voor honden en minimaal 4 kg voor katten
- is gezond en neemt geen medicatie
- heeft zelf nooit een bloedtransfusie gehad
- reist niet mee naar het Zuiden (risico op bepaalde virussen)
- krijgt correcte teken- en vlooienbehandeling
Hoe gaat zo’n donatie in zijn werk?
- Je huisdier kan om de 3 maanden bloed gaan geven, dus maximum 4 keer per jaar. Dat gebeurt vaak per oproep, omdat het bloed meestal direct wordt gebruikt.
- Bij elke donatie wordt vooraf altijd nog een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en wordt de kwaliteit van het bloed getest. Helemaal gratis!
- Daarnaast krijgt je hond of kat nog een bloedgroeptest, want net als mensen hebben ook honden en katten verschillende bloedgroepen. Honden hebben er twee: positief en negatief. Een negatieve donor kan aan elke hond bloed geven, een positieve donor enkel aan positieve honden. Katten hebben drie bloedgroepen: A (de meeste katten), B en AB (zeer zeldzaam). Een kat met bloedgroep A kan enkel bloed geven aan een andere kat met bloedgroep A, en een ‘B-kat’ enkel aan een kat met bloedgroep B.
- Zodra er groen licht is, krijgt je huisdier een prikje om te ontspannen, zodat hij goed stil blijft liggen. Vervolgens wordt er bij honden zo’n halve liter bloed afgenomen, bij katten is dat 40 tot 60 ml. Dit duurt zo’n 10 à 15 minuten. Je huisdier heeft doorgaans weinig last van zijn donatie, dus hij mag meteen weer mee naar huis. Als bedankje voor deze heldendaad krijg je een bon voor een grote zak honden- of kattenvoer.
Heb je interesse om jouw hond of kat op te geven als bloeddonor? Neem dan contact op met de bloedbank van de Kliniek Kleine Huisdieren in Gent via het telefoonnummer 09 264 77 00 of registreer je huisdier online via dit aanmeldformulier.
Meer artikels over huisdieren:
- Reisziekte bij honden: hoe herken je het en wat kun je eraan doen?
- Waarom krabt je kat aan de zetel (en hoe leer je het af?)
- Deze bloemen en planten zijn giftig voor huisdieren
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!