Je keuken proper houden tijdens het koken: 7 nuttige tips
Niets vervelender dan een lekkere maaltijd bereiden tussen de vieze potten en pannen op je aanrecht. Durft het al eens een boeltje worden in de hectiek van het kokkerellen? Met deze 7 tips kun je je keuken proper houden tijdens het koken.
Start met een propere lei
Als je houdt van koken in een propere keuken, dan begin je best met een propere lei, of in dit geval een schoon werkblad. Zorg dus dat er geen rommel meer op het aanrecht staat en dat alles schoon is voor je start met koken.
Hou een afvalbakje bij de hand
Niets vervelender dan groenteafval dat zomaar op je werkblad ligt terwijl je aan het koken bent. Vaak staat de gft-container buiten en daar loop je tijdens het koken niet snel even naartoe. Voorzie dus een gft bakje op je aanrecht, zodat je altijd snel en makkelijk je groenteafval of andere etensresten kunt weggooien. Kies een handig afvalbakje dat mooi staat op je aanrecht.
Afvalbakje Calypso
Kies voor een flexibele snijplank
Als je je keuken proper wilt houden terwijl je aan het koken bent is een flexibele snijplank een must. Als je groentjes gesneden zijn, vouw je je snijplank zodat alles veilig in de pan terechtkomt, zonder morsen.
Joseph Joseph opvouwbare snijplank
Stop alles meteen in de afwasmachine
Heb je een afwasmachine, zorg er dan voor dat er nog ruimte vrij is voor je aan het koken slaat. Op die manier kun je meteen alles wat je niet meer nodig hebt meteen in de vaatwasser laden. Zo vermijd je dat er vuile kommetjes, planken en keukengerief op het aanrecht in de weg blijven staan.
Geen vaatwasmachine in huis? Geen paniek. Voorzie dan alvast een sopje van heet water en wat afwasmiddel in je spoelbak of een emmertje zodat je alle vuile spullen meteen hierin kunt stoppen. Heb je even tijd terwijl je aardappelen aan het koken bent, kun je alvast een paar spullen afwassen.
Keuken proper houden met een spatwand
Door een spatwand te voorzien in je keuken voorkom je heel wat poetswerk. Koken zonder morsen of spatten is vaak onmogelijk. Denk maar aan een pruttelende tomatensaus of opspattend vet uit je pan. Met een onderhoudsvriendelijke spatwand hoef je er maar een keer over te vegen en hij is weer schoon.
Hou een sprayflacon allesreiniger bij de hand
We zeiden het al, eten maken zonder morsen is bijna onmogelijk. Het goede nieuws is dat morsen mag. Het is alleen kwestie van de vlekken zo snel mogelijk op te kuisen als je niet wilt dat je na het eten nog moet beginnen schuren. Zet een sprayflacon keuken- of allesreiniger op het aanrecht zodat je steeds snel kunt reageren.
Probiotische allesreiniger
Probiotische allesreiniger
€ 17,95 – Yokuu
In deze starterskit van Yokuu vind je alles om elke oppervlakte in huis te reinigen: 1 hervulbare sprayfles en 3 probiotische navulparels (goed voor 9 maanden gebruik). De goede bacteriën in het product reinigen grondig, blijven tot wel 7 dagen actief én zijn 100% veilig voor kind en huisdier!
Tip: wist je trouwens dat je makkelijk zélf allesreiniger kunt maken? Hier leggen we je uit hoe je eraan begint.
Ga voor traag
Tot slot, doe het kalm aan. De beste manier om stress en hectiek te vermijden is door traag te koken. Heb je tijd, neem ‘m dan en geniet van alle stappen die bij het koken horen. Wegen, snijden, voorbereiden, … Probeer niet alles tegelijk te doen en maak er een gewoonte van om tussen elke stap je werkblad even schoon te vegen.
Bronnen: apartmenttherapy.com, thekitchn.com
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!