Je moestuinbak na ijsheiligen
Op 15 mei is het ijsheiligen, de laatste nacht dat er nog nachtvorst kan voorkomen. Al is daar geen exact bewijs voor, toch zijn er heel wat planten die je best pas nu plant. Tuinexperte Laurence overloopt ze even en heeft nog enkele tips!
De vierkante meter voor beginners
Tomaten
- Tomaten worden normaal in een serre gekweekt. Maar speciale buitenrassen kunnen wel overleven in een moestuinbak. Plant ze na 15 mei, zodat de kans op beschadiging door nachtvorst miniem is.
- Tomaten krijgen okselscheuten die met de energie gaan lopen. Verwijder deze zodat de bloemetjes genoeg energie krijgen om mooie tomaten te worden.
- Tomaten kunnen niet zo goed tegen de regen. Je kan ze beschermen door er een afdakje boven te maken, met bamboestokken en wat plastiek.
Basilicum
- Basilicum is net zoals een tomaat zeer gevoelig voor nachtvorst. Plant ook deze pas na 15 mei in je moestuinbak.
- Basilicum heeft veel zonlicht nodig.
Prinsessenbonen
- Ook deze plant je pas na 15 mei!
- Week de zaden eerst in water, zo kiemen ze sneller
Aardappelen
- Aardappelen zitten nu in de helft van hun groeiproces. Het is een goed moment om ze mest te geven. Er bestaat speciale aardappelmest. Strooi een klein hand van deze mest tussen je plant.
Wat nog te planten?
- Rode peper: heeft veel zon nodig
- Suikermais: heeft veel water nodig
De vierkante meter voor kinderen
Het is leuk om in je vierkante meter moestuin wat kleur te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door zonnebloemen te planten
- Zonnebloemen worden heel groot. Plant er dus maar 1 per vak en plant ze goed in het midden.
- Rond de zonnenbloemen is veel plaats, want ze groeien in de hoogte. Je kan er andere bloemetjes plaatsen zoals de Oost-Indische kers. Die plant is bovendien ook nog eens eetbaar.
- Wie ook goed vaart bij zonnebloemen zijn bijen en hommels. Ook vogels kunnen in de winter zich te goed doen aan de zonnebloempitten, als je die nog niet zelf hebt opgegeten natuurlijk!
Wat nog?
- Oregano: heeft veel zonlicht nodig
De vierkante meter voor gevorderden
Wat te zaaien
- Meloen heeft warme grond en veel zon nodig. Als je daarover beschikt, kan je deze proberen te kweken in je moestuinbak.
- Staat je bak op een hoogte, dan kan je aan de zijkant nog extra hangende bakjes plaatsen. Daarin kan je Parijse worteltjes zaaien, die zijn kleiner dan de gewone wortel en hebben dus minder diepte nodig. De wortelvlieg kan ook maar tot 80cm hoog vliegen, dus is geen bedreiging voor je oogst.
- Snijselder: niet te diep zaaien (0,5 cm)
Tips
Wanneer het regentis het een ideaal moment om brandnetelmest te maken. Dat is heel goede mest voor je tuin, en er zitten ook veel mineralen in. Brandnetels prikken minder als ze nat zijn. Pluk (de topjes) van de brandnetels, overgiet ze met regenwater, roer elke dag (let op, het gaat hard stinken) en binnen twee weken heb je mest. Doe 1 liter mest op een emmer water en giet aan de voet van je planten, nooit op de bladeren.
Je kan brandnetels ook gebruiken als natuurlijke insecticide. Pluk brandnetels en laat maximum 24 uur trekken in regenwater. Giet het daarna onverdund over je planten.
Bekijk zeker ook het volledige [LINK_TEXT id=1]!
En ook [LINK_TEXT id=2] zijn altijd een leuke en lekker aanvulling voor je viekrnate meter!