Cactus in huis: zo houd je hem in topvorm
4x water geven
- Geef cactussen liever te weinig dan te veel water. Laat de potkluit gerust uitdrogen, en geef bij het gieten beter een keer veel water dan vaak een klein beetje.
- Begint je cactus te verschrompelen? Haal dan de gieter maar boven!
- In de wintermaanden (november tot en met maart) mag je ‘m nóg minder tot helemaal geen water geven. Zet ‘m ook wat koeler.
- Staat de cactus met pot en al in een sierpot? Giet dan, na het gieten, het water weg dat daarin achterblijft.
Goeie grond en de juiste pot
Zet cactussen in schrale, droge grond die snel water opneemt en afvoert. Potgrond op maat dus, die voor een groot deel uit zand bestaat. Zet je cactus ook liefst in een terracotta pot, want door het poreuze materiaal verdampt het water sneller.
Het perfecte plekje
Gezien zijn oorsprong – de tropische klimaatzone van Midden – en Zuid-Amerika – staat een cactus graag op een lichte en warme plek en verdraagt hij, als een van de weinige planten, volle zon. En tijdens een warme zomer mag je hem gerust buiten op je terras zetten.
Geen cactus zonder…
stekels, en die hebben wel degelijk een functie! In de natuur beschermen ze de cactus tegen hongerige dieren, nachtelijke kou en felle zon. Ze zorgen ook voor afkoeling, nemen dauwdruppels op en voeren neerslag af. De stekels kunnen trouwens ook doorns of haartjes zijn.
Stekel-EHBO
- Een grote stekel haal je met een pincet uit je vinger.
- Op een kleine stekel plak je een stukje sterke plakband of isolatietape. Trek dat er in een ruk weer af.
- Nog voor kleine stekels: maak een balletjes van een oude panty en wrijf daarmee snel over de gevoelige plek.
- Helpt ook: erover wrijven met olijfolie.
Ook interessant:
- Hoe verzorg je vetplanten?
- Zo verpot je een cactus zonder jezelf te prikken
- Groen geluk in huis: een schaal vol vetplantjes
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!