Keuken renoveren: hierop moet je letten
Ga jij binnenkort je keuken renoveren, maar weet je niet zo goed hoe eraan te beginnen? Hier lees je waarop je in ieder geval moet letten!
Keuken renoveren: 7 praktische tips
Weet wat je wilt
Bij de start van je keukenrenovatie heb je best een goed beeld in je hoofd van hoe je keuken er moet gaan uitzien. Soms kunnen kleine aanpassingen zoals een nieuw kruidenrekje of nieuwe handvatten aan de kasten al voor een heel andere look zorgen. Wanneer je echt je hele keuken onder handen wilt nemen, is een goed plan nog meer van belang!
Een volledig nieuwe keuken
Wanneer je een nieuwe keuken zet, moet je er rekening mee houden dat de afmetingen misschien niet helemaal dezelfde zijn als die van je oude keuken. Het kan zijn dat je dan een binnenmuur of een raam moet uitbreken. Als je een kraan plaatst waar er geen stond, moet je ook nog eens de waterleiding doortrekken. Hiervoor is toch al wat kennis vereist, wat het moeilijker maakt om het zelf te doen. Zit je toch met iets vast? Dan is het misschien handig om professionele hulp in te schakelen.
Kies de juiste stijl en kleur
Kies je voor een moderne, landelijke, industriële of klassieke keuken? Hou je aan een bepaalde stijl wanneer je veranderingen aanbrengt. Zorg ook dat de kleuren van de kasten, de muren, de vloer en het keukenblad bij elkaar passen. Probeer dus met andere woorden het geheel te zien. Op papier ziet alles er altijd anders uit dan in het echt. Om niet teleurgesteld te zijn wanneer je keuken er dan staat, is het best dat alle elementen in je keuken eenzelfde of bij elkaar passende stijl en kleur hebben.
Budget
Een keuken renoveren kan – zoals elke renovatie – al snel duurder uitpakken dan je had verwacht. Stel daarom op voorhand een lijstje op van wat je allemaal nodig hebt en de kostprijs ervan. Er zijn heel wat budgetvriendelijke opties om je keuken er toch helemaal anders te doen uitzien. Naast andere handvatten aan de kasten kun je bijvoorbeeld een nieuwe keukenwand of een nieuw keukenblad plaatsen. Of nog eenvoudiger: geef je keuken een nieuwe look met allerlei accessoires.
Mooi maar ook praktisch
Je keuken dient om in te koken, dus zorg ervoor dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Natuurlijk is een mooi design belangrijk, maar het is nog beter wanneer je keuken ook handig en efficiënt is om in te koken. Met alle nieuwe technologieën is er ook veel mogelijk: denk aan een kraan waar instant kokend of bruiswater uit komt of een dampkap die je uit je keukenblad kunt schuiven. Neem zeker een kijkje in de wereld van de keukensnufjes.
Welke toestellen?
Combi-toestellen
- In veel nieuwe keukens vind je vandaag een combi-stoomoven en een combi-microgolfoven. Twee ovens, is dat wel nodig? Nee, maar het maakt het je wel makkelijk en de meerprijs valt tegenwoordig reuze mee. Je bespaart bovendien heel wat tijd aan het fornuis. Worteltjes met bloemkool stomen in de ene oven, de gratin dauphinois opwarmen in de andere. En als het snel moet gaan, kun je nog even de microgolfoven tegelijkertijd opzetten.
- Het voordeel van een stoomoven is dat je alle groenten op 1 schaal kunt leggen met behoud van smaken en vitamines. Je moet ook niet continu in de buurt blijven. Je wint tijd die je kunt gebruiken om de tafel te dekken, de keuken al op te ruimen of bij je gasten te zijn.
- Kies je een oven met ingewerkte braadthermometer, dan kun je koken zoals op restaurant: je stelt de gewenste kerntemperatuur van het stukje rosbief in, nog even dichtschroeien in de pan en klaar.
Koelkast
Een koelkast kies je op maat van je huishouden en je beschikbare ruimte. Zo kies je ofwel een koelkast met een of meerdere diepvriesvakjes, of wie plaatst heeft, kan ook een aparte diepvriezer inbouwen. Een andere optie is om je koelkast niet te integreren in het geheel en er een blikvanger van te maken, zoals een retro SMEG-koelkast.
Kookplaat
Een kookplaat kiezen is persoonlijk. Sommige koks zweren bij gas, anderen werken liever met een glaskeramische kookplaat, beter gekend als de inductiekookplaat. Zo’n inductiekookplaat is even snel als gas (en met de Boost-functie zelfs sneller). Het warmt enkel op onder de pan, waardoor er niets kan aanbakken op en in de kookplaat. Gemakkelijk in onderhoud, dus.
Vaatwasser
Een keuken zonder vaatwasser: veel gezinnen mogen er niet aan denken! Ook hier heb je tal van mogelijkheden, al gaat de keuzestress bij veel gezinnen vaak over een besteklade of een bestekmandje in de vaatwasser. Ook hier heb je fervente voor- en tegenstanders van beide opties.
Verlichting
Sta zeker ook even stil bij de verlichting. Wanneer je in je oude keuken hebt gewerkt met 1 centraal lichtpunt, of je merkt dat je vaak in je schaduw staat, is dat zeker en vast voor verbetering vatbaar. Er wordt nu meer met indirect of geïntegreerd licht gewerkt. Je kunt kiezen voor spotjes, led-stroken, ingefreesd of in opbouw: mogelijkheden zat! Laat je dus zeker goed informeren.
En nu is het aan jou! Veel succes met je renovatieproject!
Bron: inspirerend-wonen.be, eigenhuiskeukens.nl, ixina.be. Beeld: Getty Images
Renovatiekriebels? Lees er alles over op libelle.be/renoveren.
Meer tips voor in de keuken:
- Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips
- 5 tips om je keuken ordelijk te houden
- Dit zijn de mooiste opbergideeën voor je keuken!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
(Tekst: Nikita Goossens en Charlotte Teugels)