Dé keukenrenovatietrend van het moment: ‘wrappen’
Wrappen is een eenvoudige manier om je keuken een nieuwe look te geven met een beperkt budget. Hoe het in z’n werk gaat en waarop je moet letten? Wij leggen het je graag uit.
Wat is wrappen?
Je keuken (laten) wrappen is een optie als je keukenkasten kwalitatief nog in orde zijn, maar je uitgekeken bent op de look. Bij wrappen komt er een dunne folie over je kastjes. Zo krijgen ze meteen een nieuwe, frisse uitstraling.
Wat zijn de voordelen?
- Het is een budgetvriendelijke oplossing. In ieder geval een stuk goedkoper dan je keukenkasten laten vervangen of lakken. Voor een gemiddelde keuken (6 kastjes en 6 lades) mag je rekenen op een kost tussen 180 en 300 euro (incl. BTW en werkuren).
- Er is veel keuze uit verschillende afwerkingen:
- Matte folie: een prima keuze als je houdt van strak en modern. Kies voor stijlvol zwart of ga aan de slag met je lievelingskleur.
- Hoogglans folie: keukenkastjes in hoogglans zijn nog steeds erg populair en zorgen voor een luxe uitstraling. Bij deze folie is het vinyl voorzien van een toplaag die zorgt voor extra glans.
- Folie met opdruk: wil je graag een keuken uit een ander materiaal? Dan kun je kiezen voor een folie met hout- of betonlook of zelfs een luxueuze marmeruitstraling.
- Je geeft je keukenkastjes een snelle make-over: de klus is meestal geklaard in een dag.
- Het geeft een mooi resultaat. Als je zelf aan de slag gaat met verf kan het resultaat lelijke strepen of onregelmatigheden vertonen. Goed aangebrachte plakfolie geeft een mooi en strak resultaat.
Waarop moet je letten?
- Kwaliteit: let erop dat je een hoogwaardige folie kiest die krasvast is en niet gevoelig voor verkleuringen. Een goedkopere variant zal dunner zijn en een stuk kwetsbaarder, waardoor de kans bestaat dat je de folie beschadigt.
- Klimaat: in de meeste gevallen hecht de folie zich prima, maar in bepaalde gevallen kan de folie loslaten. De oorzaak moet je meestal niet zoeken bij de kwaliteit van de folie, maar bij het binnenklimaat van je keuken. Een vochtig klimaat zorgt ervoor dat de folie sneller loslaat.
- Luchtbellen: ontstaan er luchtbellen onder de folie? Dan is warmte in de meeste gevallen de boosdoener. Heb je apparaten die warmte produceren zoals een broodrooster of waterkoker net onder je kastje staan? Plaats die liever zo ver mogelijk naar achter om het probleem te verhelpen.
Doe-het-zelf, of niet?
Een ervaren doe-het-zelver zal er waarschijnlijk in slagen om tot een mooi resultaat te komen, maar wij raden je toch aan om contact op te nemen met een vakspecialist. Je kunt wel al zelf wat voorbereidend werk doen, zoals de kastjes vet- en stofvrij te maken. Op die manier spaar je al wat kosten uit.
Bron: www.homedeal.nl / Tekst: Sara Dekens
Nog meer leuke tips om je keuken een upgrade te geven:
- 5 manieren om je keukenkasten te ordenen
- Je aanrecht: met deze tips hou je het rommelvrij
- 5x vijf-minuten-trucjes om je keuken te poetsen (met dingen die je al in huis hebt)
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!