Wat is het best: koken op gas of inductie?
Ben je aan het bouwen of ben je toe aan een nieuwe keuken? Dan ligt de kwestie gas- of inductievuur wellicht op tafel. Heb je geen idee welke keuze je moet maken? Wij zetten alles over koken op gas of inductie op een rijtje.
Koken op gas of inductie: alles op een rijtje
Veiligheid
De meeste hobbykoks hebben slechts één favoriet: het gasvuur. De vlammen zien branden onder de pot of pan heeft nog steeds iets magisch. Hier gaat het dus voornamelijk om de beleving.
Toch zien we ook een kentering bij menig hobbykok en wint inductie steeds meer terrein. Dat komt voornamelijk omdat de nieuwste inductieplaten vaak nog sneller en efficiënter reageren dan gas. Het is bovendien een stuk veiliger, want een inductiekookplaat werkt niet als er geen pan op staat. En na het koken koelt de plaat bovendien erg snel af. Zeker een pluspunt als je kinderen in huis hebt!
Onderhoud
Ook het onderhoud vormt een belangrijk aspect als je moet kiezen tussen gas of inductie. Want een gasfornuis schoonmaken is geen sinecure. Het bestaat uit verschillende onderdelen en vaak veel hoekjes en kanten.
Een inductieplaat daarentegen koelt snel af en is vlak, dus erg onderhoudsvriendelijk. Na het koken maak je de plaat schoon met warm water en een microvezeldoekje. Krijg je het inductievuur niet helemaal schoon? Gebruik dan een klein beetje afwasmiddel en spoel na met een schone doek.
Prijskaartje
Kijk je alleen naar de aankoopprijs? Dan is een gasvuur de goedkoopste oplossing. Maar tegenwoordig speelt er veel meer mee dan alleen de aankoop. We weten dat een inductiekookplaat een hoger rendement heeft. Dat betekent dat er slechts tien tot twintig procent van de energie verloren gaat bij het koken. Bij een gasvuur kan dat verlies hoog oplopen.
Waar het echt om gaat tegenwoordig is de prijs van de energie zelf. Wat dus de voordeligste oplossing is, hangt af van de actuele prijs van gas en elektriciteit. Het Nederlandse Milieu Centraal geeft aan dat het gemiddeld verbruik van een gasvuur ongeveer 37 m³ gas per jaar is, wat overeenkomt met 381 kWh. Een inductieplaat verbruikt volgens Milieu Centraal 175 kWh. Op www.mijnenergie.be kun je terecht voor de meest actuele energieprijzen.
Inductie: de juiste pannen in huis?
Ben je overtuigd van het gemak van een inductievuur? Check dan zeker of je de juiste pannen in huis hebt. Namelijk in de bodem moet er een stalen laag zijn die magnetiseerbaar is. Meestal staat het duidelijk vermeld dat de pannen geschikt zijn voor inductie. Als je twijfelt, kun je het controleren met een magneet. Als de pan blijft plakken, is de bodem magnetiseerbaar.
Bronnen: miliecentraal.nl, mijnenergie.be, coolblue.be
Meer tips voor in de keuken:
- Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips
- Een plasticvrije keuken: 5 makkelijke tips die je meteen kunt toepassen
- De keuken poetsen: dit zijn onze tips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!