Creatief met kruiden: 4x DIY-ideetjes
Je kent het wel: een recept vraagt om een paar takjes tijm, wat blaadjes munt of enkele eetlepels oregano. Maar wat doe je met de overschot van het plantje of kruidenpotje? Gooi je restjes kruiden niet zomaar weg, maar verwerk én bewaar ze aan de hand van deze handige DIY-ideetjes!
4x dit kun je doen met kruiden
1. Maak kruidenolie
Kruidenolie geeft je gerechten wat extra smaak en is erg lekker als dressing op salades of brood. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf te maken!
Dit heb je nodig:
- verse kruiden naar smaak
- olijf- of zonnebloemolie met zachte smaak
Zo maak je het:
- Kies een fles met grote opening en stop er je favoriete kruiden in, zoals rozemarijn, tijm, marjolein, basilicum, dragon, munt… Of gebruik een mix.
- Vul de fles met olie tot de kruiden onder staan.
- Sluit af en laat ongeveer 3 weken trekken op een koele plek. Schud af en toe met de fles. Verwijder de kruiden zodra ze hun aroma hebben afgegeven.
- Schenk de olie door een neteldoek of een fijne zeef en bewaar hem in een gesloten fles of bokaal. Op een koele, donkere plaats blijft hij 3 tot 6 maanden goed.
Op dezelfde manier kun je kruidenazijn maken. Gebruik dan wittewijnazijn als basis.
2x lekkers met kruidenolie
2. Maak etherische oliën
Etherische oliën staan bekend om hun heilzame krachten. De olie is een sterk geurend plantenextract dat al eeuwenlang gebruikt wordt om kleine lichamelijke kwaaltjes op te lossen, of simpelweg een stressvolle dag wat aangenamer te maken.
Populaire etherische oliën zijn:
- Kamille-olie heeft een rustgevende en kalmerende werking.
- Lavendel kalmeert, ontsmet en werkt pijnstillend.
- Oregano bevordert herstel bij geestelijke uitputting.
- Rozemarijn zuivert je lichaam en geest.
- Salie heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmende invloed.
Zo maak je het:
- Hak je kruiden fijn en plaats ze in een glazen kom.
- Doordrenk ze met verwarmde plantaardige olie, zoals olijfolie of koolzaadolie.
- Sluit de kom goed af, en bewaar het mengsel minstens één week op een koele plek.
- Zeef vervolgens het mengsel.
3. Maak kruidenzout
Kruidenzout, een smaakmaker van jewelste!
Dit heb je nodig:
Voor 3 potjes van 50 g • 15 min. + drogen
- 150 g grof zeezout
- 1/2 kl geraspte citroenschil
- 1 blaadje salie
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1/2 kl gedroogde lavendel (ongeparfumeerd)
Zo maak je het:
- Spoel de kruiden, pluk de blaadjes van de takjes en dep goed droog met keukenpapier. Hou de verschillende kruiden apart en hak ze fijn. Laat enkele uren drogen. Laat ook de geraspte citroenschil enkele uren drogen.
- Verdeel het zout in drie porties.
- Meng de eerste portie zout met de lavendel, de tweede portie met de citroenschil en de salie en de derde met de tijm en de rozemarijn.
- Schep het zout in schone, droge potjes en sluit af met een deksel. Zo kun je kruidenzout ongeveer 2 maanden bewaren.
4. Hang ze op!
Kruiden zoals eucalyptus en pepermunt ruiken niet alleen verfrissend, ze zijn ook natuurlijke insectenwerende middeltjes.
6x insectenwerende kruiden:
- rozemarijn,
- pepermunt,
- citroenmelisse,
- kattenkruid,
- lavendel,
- citroengras.
Zo maak je het:
- Spoel je kruiden af en schud het water van de bladeren,
- dep ze droog met keukenpapier en bind ze losjes in bundels aan een touw,
- hang ze op een warme, droge plek maar niet in direct zonlicht.
Terwijl de kruiden drogen, laten ze de oliën vrij die de lucht in huis verfrissen én waarmee ze muggen, motten, vliegen én mieren op een afstand houden!
Bron: thekitchn.
Meer over kruiden:
- Zo hou je je kruidenplantjes uit de supermarkt langer in leven
- Deze tuinkruiden mogen niet ontbreken in je keuken
- Zelf tijmsiroop maken: helend lekker!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!