Ben jij ook dol op heerlijk geurende kruidenplantjes, maar weet je niet hoe je ze moet verzorgen? We leerden het populaire kruidenplantje basilicum al eerder kennen, maar er zijn nog zo veel geweldige opties.
Vaak zijn kruidenplantjes uit gespecialiseerde tuincentra beter dan kruiden uit de supermarkt.
Heel belangrijk: ze slurpen graag zelf water. Het beste is dus om geen water op de aarde te gieten, maar in het waterreservoir, zodat de wortels het zelf kunnen opnemen. Hier kun je handige speciale potjes kopen voor kruidenplantjes.
Zet de planten op een plek waar ze genoeg licht krijgen, zo’n 3 tot 6 uur per dag. De temperatuur hou je het best zo stabiel mogelijk.
Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen zelfs buiten overleven.
Pluk je kruiden nooit met je hand, want door de bacteriën en zuren kun je sommige kruiden beschadigen.
Bijknippen kan wel: per takje zo’n 2 centimeter boven de grond. Zo kan je plantje opnieuw groeien.
Na het plukken kun je ze grof of fijn hakken met een koksmes, of met een kruidenschaar in kleine stukjes knippen. Hierdoor komt het intense aroma van de kruiden vrij.
Het is belangrijk dat je ze niet in te kleine potjes zet. Ze zullen dan snel te weinig water binnenkrijgen.
Hou er rekening mee dat sommige plantjes van nature niet zo lang leven: basilicum en koriander groeien maar één jaar en gaan na die periode sowieso dood.
Wij wensen je veel plezier met jouw heerlijke, zelfgekweekte kruiden! Ze voegen heerlijke smaken toe aan jouw gerechten.