Deze kruidenplantjes kun je het hele jaar door binnenshuis kweken
Heb jij tijdens de winter nagelbijtend zitten wachten op het moment dat je eindelijk weer met je moestuintje aan de slag kunt? Geduld loont, maar eigenlijk zijn er heel wat kruidenplantjes die je het hele jaar door binnenhuis kunt kweken.
En daar heb je geen speciale lampen of andere gekke spullen voor nodig, lees maar!
Kruidenplantjes 365 dagen lang
Basilicum
Met dit kruid — dat houdt van zonlicht en veel warmte — waan je je in een paar seconden op een terrasje in Italië: het geeft iedere pasta dat tikkeltje meer en is onmisbaar in een salade caprese. Basilicum gedijt het best als je het zelf zaait en de pot op de vensterbank plaatst, voor een raam op het zuiden.
Kervel
Wanneer het het ideale moment is om kervel te kweken? Het einde van de zomer! Want dit kruidenplantje heeft nood aan warmte, maar licht daarentegen vindt ie niet zo belangrijk. Een kweekkastje is aangeraden!
Peterselie
Peterselie is zonder twijfel het meest traditionele kruid, dat iedereen wel ooit eens gebruikt heeft. Het geeft dan ook meer smaak en een frisse toets aan bijna ieder gerecht. Plant de zaadjes in een potje en zet de pot op een plek met veel zonlicht. Je kunt hem eventueel ook bij een raam zetten in het oosten of westen, maar dan zal hij minder snel groeien.
Dragon
Haal een volgroeide plant uit de tuin en doe hem in een pot. Laat de kruidenplant vervolgens buiten staan tot de blaadjes afsterven. Daarna zet je hem gedurende een paar dagen op een koele plaats, zoals de kelder bijvoorbeeld. Tot slot mag hij ook op de vensterbank staan en van de zon genieten. Maar vergeet ‘m zeker geen plantenvoeding te geven.
Rozemarijn
Rozemarijn zaaien is geen makkelijke klus, stekken is een pak makkelijker. Augustus is daar de perfecte maand voor. Neem wat stekjes en zet ze in stekgrond tot er wortels beginnen te ontstaan, dan kun je ze in een pot zetten. Eens dat van de baan is moet je er enkel op letten dat de plant voldoende zonlicht en warmte krijgt, that’s it. Mooi meegenomen: hij is niet alleen lekker, maar geeft ook een heerlijke geur af in huis.
Tijm
Ook tijm is eenvoudiger te stekken dan te zaaien. In de vroege zomer is het dus een kwestie van nieuwe, groene scheuten te nemen en ervoor te zorgen dat die zich vermeerderen. Deze kruidenplant heeft natuurlijk ook regelmatig water nodig, maar overdrijf niet: hij houdt niet van ‘natte voeten’. De zon is zijn beste vriend, probeer tijm dus zeker niet op een koud plekje te zetten in de winter.
Bron: magriet.nl – Beeld: gettyimages.be