Goede vraag: mag je bakpapier hergebruiken?
Gebruik jij je bakpapier een tweede keer als het niet of slechts een heel klein beetje vuil is? Het lijkt nobel, je bespaart er tenslotte afval mee. Toch kun je beter twee keer nadenken voor je bakpapier wilt hergebruiken. Het is namelijk minder onschuldig dan je denkt.
Zo’n velletje wit of bruin bakpapier heeft ons al heel wat poetswerk bespaard. Het is immers een hele klus om die aangekoekte bakplaat schoon te krijgen. Een bakpapiertje voorkomt niet enkel viezigheid, je hoeft je bakplaat of rooster ook niet in te vetten. Superhandig, toch?
Let op het laagje
Waar zit dan het probleem? Wel, wat er precies voor zorgt dat je bakpapier zowel vet- als waterafstotend is, is een coating op je papier. Meestal van silicone, maar soms ook van PFAS en dat is een stuk minder veilig. Gebruik je het papiertje normaal, dat is te zeggen één keer op een temperatuur die het maximum niet overschrijdt, dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Gebruik je het bakpapier meerdere keren of bak je op erg hoge temperaturen, bestaat het risico dat deze chemische stof in je eten terecht komt en dat wil je liever vermijden.
Hoe moet het dan wel?
Wil je op een veilige manier gebruik maken van bakpapier, dan hou je best rekening met onderstaande tips
- maximale baktemperatuur: op de verpakking staat in de meeste gevallen vermeld wat de maximale temperatuur is. Zolang je deze adviestemperatuur niet overschrijdt is er meestal geen probleem.
- niet tijdens voorverwarmen: moet je de oven voorverwarmen, weet dan dat het niet nodig is om het bakpapier al op de bakplaat te leggen. Wacht tot de oven op temperatuur is en knip de stukken die te groot zijn voor de plaat eraf zodat ze niet tegen de warme wand van de oven komen.
Bakpapier zonder PFAS
Wil je zeker zijn dat je geen giftige stoffen binnenkrijgt, kies dan voor bakpapier zonder PFAS, liefst een gifvrije, ecologische variant. Er bestaat ook bakpapier zonder coating, maar dan moet je het natuurlijk wel nog invetten. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om geen bakpapier te gebruiken en je bakplaat in te smeren met wat boter of olie.
If you care bakpapier
Geen bakpapier in huis?
Ligt het laatste velletje papier gebruikt in je oven, dan is het verleidelijk om het nog een keer te hergebruiken. Wist je dat er alternatieven bestaan voor bakpapier? Hier vertellen we je er meer over!
Bronnen: culinaireambiance.com, culy.nl, ad.nl
Vast ook interessant voor jou:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!