Zo verwijder je makkelijk onkruid
Niets vervelender dan onkruid en mos tussen je mooie planten. Gelukkig kan je dit snel én ecologisch verwijderen. Tuinexpert Angelo helpt je verder!
Onkruid wieden is een vervelend klusje waar iedere tuinier mee te maken krijgt. Gelukkig bestaan er tips om onkruid op een makkelijke manier te verwijderen, zodat je meer tijd kunt besteden aan de rest van je tuin.
Snel zijn is de boodschap
Het is aangeraden om onkruid zo snel mogelijk te verwijderen, want het steelt al de voedingsstoffen die bloemen en planten nodig hebben. Daarnaast zul je de behandeling regelmatig moeten herhalen om je tuin onkruidvrij te houden.
Onkruid in het gazon
Droom je van een strak, groen gazon, maar gooien mos en onkruid roet in het eten? Dit kun je eraan doen:
- Gebruik een mosvreter. Het is een ecologisch product dat de bodem niet aantast. Doe een beetje van het product bij het water in je gieter en besproei het mos in je gazon. Daarna, wanneer het mos bruin is geworden, kun je het gemakkelijk verwijderen.
- Maai je gazon regelmatig kort. Ga voor het maaien al even met een hark over je gazon, zodat je plat groeiend onkruid, zoals klaver, al kunt opharken.
Onkruid tussen de planten
Niemand wil dat zijn prachtige, kleurrijke border wordt overwoekerd door onkruid. Enkele tips:
- Besproei het onkruid met een ecologische verdelger. Kies bij voorkeur een product met wortelwerking voor het snelste resultaat. Doe dit wanneer er weinig wind is, zodat er niet te veel van het product op de andere planten komt.
- Schoffelen. Met een schoffel snij je het onkruid gemakkelijk af.
- Wieden met de hand. Niet het leukste werkje, maar wel het meest effectieve. Wied onkruid bij voorkeur na een regenbui of als de grond nat is, dan komen de wortels gemakkelijker los.
Onkruid tussen de tegels
Onkruid groeit op de meest vervelende plaatsen, dus ook tussen de voegen van je terrastegels of tuinpad. Zo kun je het verwijderen:
- Brand het weg met een elektrische onkruidverbrander. Let wel op in de buurt van houten schuurtjes of schuttingen, zodat je geen brand veroorzaakt.
- Giet er kokend water overheen. Om ook de wortels te beschadigen, kun je dit een aantal keer herhalen.
- Leg een worteldoek onder de tegels als je een nieuw terras of tuinpad aanlegt. Hierdoor krijgt onkruid bijna geen kans.
Beter voorkomen dan genezen
Helaas kun je onkruid niet 100 procent voorkomen. Gelukkig kun je wel dit doen:
- Veeg regelmatig je terras en tuinpad.
- Borstel zand tussen de voegen van je tegels. Ook kun je kiezen voor speciaal, waterdoorlatend voegsel.
- Koop anti-mos en anti-onkruid bemesting voor je gazon.
- Leg bodembedekking tussen je planten, ook wel ‘mulchlaag’ genoemd. Deze laag van organisch materiaal remt niet alleen de groei van onkruid, maar verbetert ook de bodemstructuur en vochtregulatie. Win-win dus!
- Plant bodembedekkers. Naast bodembedekking kun je ook plantjes kopen die de bodem bedekken. Je hoeft ze maar een keer te planten, daarna breiden ze zichzelf uit en krijgt het onkruid geen kans meer.
Coverbeeld: Getty Images