Je terras ecologisch schoonmaken
Ah, zalig zo’n lentezonnetje (als de wolken geen spelbreker zijn). Hét moment om je terras aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. En omdat wij van natuurlijk houden, gebruiken we een ecologisch alternatief dat evengoed werkt. Lees hier meer over je terras ecologisch schoonmaken
Bleek houdt geen steek
Omdat een terras vaak aan een tuin grenst, vermijden we graag overmatig gebruik van bleekwater. Het verontreinigt onze aarde en planten. Te veel bleekwater tast bovendien baksteen, beton en tegels aan, wat je favoriete zomerplekje op lange termijn zeker geen goed doet. Bleekwater is dus niet de beste vriend van ons milieu.
Terras ecologisch schoonmaken
Met deze ecologische tips scoor je goede punten bij Moeder Natuur:
- Strooi een laagje houtas rond de borders van je terras om slakken en rupsen op afstand te houden.
- Maak een sopje van bruine zeep en warm water. Bruine zeep is een van de meest milieuvriendelijke onderhoudsproducten en heeft zelfs een voedende functie. Bovendien is het helemaal niet duur.
- Een ander sopje kun je maken van ecologisch afwasmiddel en zuiveringszout. Het zout zorgt voor de blekende werking. In combinatie met warm water vormt dit een enorm efficiënt reinigingsproduct voor je terras.
Zelfgemaakt
Wil je echt stevig schrobben? Dan kun je ook aan de slag met een milieuvriendelijk alternatief, op basis van citroenzuur. Dit zuur is niet giftig en perfect afbreekbaar in de natuur.
Dit heb je nodig:
- 8 liter warm water in een emmer
- 600 gram citroenzuur
- 150 gram zuiveringszout
- 20 milliliter Tea Tree Oil (een etherische olie op basis van theebladeren). Deze olie werkt tegen schimmels en is antibacterieel. Tip: het is ook een wondermiddeltje voor je huid.
- 20 milliliter plantaardige olie. Je kunt bijvoorbeeld zonnebloem- of koolzaadolie gebruiken.
Meng alles in de emmer en schrobben maar. Gooi het goedje nadien gerust uit in de tuin. Je planten en gras zullen er geen last van hebben!
Hogedrukreiniger
Het is verleidelijk (en makkelijk) om je terras helemaal proper te spuiten met een stevige straal van de hogedrukreiniger. Toch is het oppassen geblazen want al snel kunnen je tegels of hout beschadigd geraken.
Vaak hebben tegels en hout een beschermende toplaag en die kun je er zomaar afspuiten als je niet voorzichtig bent. Gevolg? Een terras dat veel sneller vuil opneemt en aanslag krijgt. Je tegels of hout worden ook ruwer waardoor ze meer water opnemen en dat is dan weer slecht nieuws als het zou gaan vriezen. Want op die manier komen er sneller barsten in je terras. Een straffe straal zorgt er ook voor dat de voegen tussen de tegels loskomen. Zo kun je verzakkingen krijgen. Let dus goed op als je de hogedrukreiniger gebruikt en zet hem op een lage stand met zachte straal.
Klaar met reinigen? Breng nadien wat kleur op je terras!
- Nu zaaien, straks een weelderige lentetuin
- Zo maak je zelf een hangende plantenétagère
- Een koel terras op warme dagen: natuurlijke tips tegen hitte
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!