Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips
Wil je ook proberen energie besparen of zou je graag bewuster omgaan met je verbruik? Dan helpen deze handige tips je alleszins flink op weg. Minder verbruiken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn!
Minder verbruiken? Dat doe je zo:
1. Wees zuinig met water
Je kunt telkens 1 tot 2 liter water besparen door de kraan dicht te draaien wanneer je je handen wast. Door groenten en fruit niet af te spoelen onder een lopende kraan, maar in een kom water, bespaar je ook al snel heel wat liters.
Giet kookwater van groenten ook nooit zomaar weg. Heb je bijvoorbeeld net broccoli gekookt? Gebruik dat water dan om lekkere, smaakvolle saus te maken of gebruik het als bouillon voor een lekkere herfstsoep.
Wist je dat een kraan die een jaar lang vijf druppels water per minuut lekt, gelijk staat aan een verlies van 1000 liter leidingwater? Repareer een druppende kraan dus meteen!
2. Vegetarische dag
Vegetarisch voedsel is de meest milieuvriendelijke optie, dus waarom zou je niet een keer per week een vegetarische maaltijd inplannen? Met linzen, bonen en seizoensgroenten kun je heerlijke maaltijden bereiden. Je kunt er bovendien ook heel wat geld mee besparen. Wist je dat vlees en vis vaak de grootste hap uit het winkelbudget nemen?
De lekkerste vegetarische receptjes vind je hier.
3. Slimme keukenindeling
Door de hitte van een oven of microgolfoven moeten de koelkast en vriezer meer energie verbruiken om de temperatuur laag te houden. Door heel eenvoudig een kast tussen deze apparaten te plaatsen kun je dit probleem verhelpen. Kan dit niet? Kies dan voor een doorgedreven isolatie tussen beide apparaten.
Plaats je koelkast en diepvriezer ook minstens 5 cm van de muur. Heb je inbouwtoestellen? Zorg dan voor een verluchtingsrooster boven- en onderaan.
4. De ideale temperatuur
De ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18Β°. Elke graad lager kost je 5% extra verbruik. De koelkast houd je best op een temperatuur van 4Β°C.
Ontdooi je diepvriezer ook regelmatig. Een ijslaag zorgt er namelijk voor dat het vriesvermogen vermindert, en het energieverbruik stijgt. Hoe je dat doet, lees je hier.
5. Koken
Inductiekookplaten zijn sneller en energiezuiniger dan traditionele en keramische kookplaten. Alleen de pannen worden verhit, en niet de kookplaat zelf. Zo verspil je minder hitte, vooral als je met de deksel op de pan en met het juiste formaat pan kookt.
Gebruik je oven op een slimme manier:
- Steek 2 bakplaten tegelijk in en verwissel ze halfweg van plaats.
- Maak in plaats van 1 grote cake 2 kleinere. Die moeten vaak minder lang in de oven Γ©n dan heb je dubbel zoveel lekkere randjes.
- Groenten roosteren in de oven is makkelijk en lekker, maar ze moeten vaak lang in de oven. Maak daarom enkele inkervingen, waardoor de warmte sneller tot het midden kan komen.
- Hoe breder de bakplaat, hoe beter je alles kunt spreiden en hoe sneller alles gaar (en krokant) wordt.
6. Op ieder potje past een dekseltje
Let erop dat de pannen goed op de kookzone van het kooktoestel passen. Als de pannen te klein zijn, gaat er energie verloren.
Zet ook altijd een deksel op je kookpot en gebruik een deksel dat goed afsluit. Zonder deksel gebruik je tot drie keer meer energie.
- Als je elektrisch kookt, is het belangrijk om potten en pannen te gebruiken met een vlakke bodem, die mooi op de kookplaat passen.
- Als je op een gasfornuis kookt, zorg dan dat de vlam niet buiten je kookpot of -pan reikt.
7. Sorteren moet je leren
Sorteren van afval heeft verschillende voordelen. Het bespaart in de eerste plaats grondstoffen en energie. Voor de winning van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen is meestal veel meer energie nodig dan voor hergebruik van oude materialen. Hoe meer we sorteren, hoe meer we kunnen recycleren en hoe minder er verloren gaat!
8. Groen poetsdoekje
Gemorst tijdens het koken? Gebruik een microvezeldoek in plaats van keukenpapier. Die kun je wassen en steeds opnieuw gebruiken. Beter voor het milieu Γ©n je portemonnee!
9. Laat de vaatwasser het werk doen
Water Γ©n energie besparen? Kies dan voor de vaatwasser in plaats van met de hand afwassen. Pas op: zet de vaatwasser pas aan als die helemaal gevuld is. Woon je alleen? Dan kan met de hand afwassen energiezuiniger zijn, omdat je minder afwas hebt. Ook als je met de hand afwast, wacht je best tot je genoeg afwas hebt voor een grote afwasbeurt.
10. Duurzaam (drink)water
Door flessenwater in te ruilen voor kraanwater bespaar je geld. Als je 1 liter water per dag drinkt en voor kraanwater kiest in plaats van flessenwater, dan bespaar je zo’n β¬320 per jaar! Daarbovenop is het ook goed voor onze planeet, want er is geen verpakking of transport nodig om het bij je thuis te krijgen. En wees gerust, ons kraanwater wordt sterk gecontroleerd, zowel door de waterbedrijven als onafhankelijke laboratoria. Kraanwater moet aan 67 kwaliteitseisen voldoen in ons land.
Hetzelfde geldt voor bruiswater. Je hoeft heus niet te sleuren met grote pakken plastic flessen. Er bestaan genoeg leuke apparaten zoals een Sodastream waarmee je kraantjeswater in 1-2-3 verandert in bruiswater.
Las je deze tips al?
- Stijgende energieprijzen: 5x vragen beantwoord door de energie-expert
- Een lagere energiefactuur? 9 tips om minder energie te verbruiken
- 5x tips om de warmte binnen te houden deze herfst
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!