Heermoes in de tuin: dit kun je ermee doen
Heermoes is een van de moeilijkste ‘onkruiden’ om uit je tuin te bannen, en deze periode van het jaar duikt het overal op. Wat kun je doen? En hoe maak je van dit nadeel een voordeel?
SOS heermoes
Heermoes of paardenstaart is een hardnekkig wortelkruid in de tuin. De wortels gaan heel diep en zodra je probeert om de opkomende scheuten uit te trekken, breekt de wortel af. Bovendien staan ze er razendsnel terug. Wanneer je het dus niet direct aanpakt, wordt het snel een plaag.
Als signaal…
Heb je veel heermoes staan? Dan kan dat wijzen op een verarmde bodem, op grond die te weinig mineralen bevat. De lange wortels van heermoes halen deze mineralen van diep onder de grond. Dus wanneer je ze uittrekt, zitten ze er vol van. Laat ze dan gerust liggen, want daardoor verrijkt de grond zichzelf. En hoe rijker je grond wordt, hoe minder heermoes!
Let wel op: heermoes is giftig voor huisdieren! Laat de afgehakte stengels dus niet om het even waar liggen.
Zie het onkruid dus als een signaal dat je grond wel wat extra voeding kan gebruiken. Nog een tip: op deze blog vind je heel wat extra tuintips. Wist je bijvoorbeeld dat lavameel een ideaal middeltje is om je grond nieuw leven in te blazen? Mocht je geen lavameel vinden, dan kun je kalium en fosfor strooien. Door het kalium- en fosforgehalte van je grond op peil te houden, kun je het onkruid een halt toeroepen.
…en als bestrijder
Je kunt het kruid ook inzetten als schimmel– en luizenbestrijder voor andere planten. Hoe? Door er ’tuinthee’ van te trekken. Via Landleven ontdekten we dit recept:
- Laat 150 gram per liter water een nachtje weken
- Zeef en bewaar zowel het groen als het water
- Kook de heermoes een uur in een liter vers water
- Zeef het en voeg het week- en kookwater samen
- Verdun dit in verhouding van 1 op 10 en spuit het als schimmelbestrijding (of schimmelpreventie) over je planten.
- Doe je er een schep groene zeep bij, dan heb je ook een geschikt middel tegen de bladluizen.
Laat heermoes verdwijnen danzij de truc met het karton:
In onderstaande video legt groenexperte Laurence Machiels uit hoe je een stukje gazon kunt omtoveren tot een mooi aangelegd plantenvak. De truc met het karton die Laurence toepast om het gras te bedekken, kun je ook gebruiken om onkruid te verdelgen.
Wil je meer weten over andere kruiden?
- Onkruid: zo nuttig kan het zijn
- 8x wilde planten: deze staan prachtig in je tuin
- Brandnetelgier: hoe maak je het en waarvoor wordt het gebruikt?
Dit vind je vast ook interessant
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!