Een hond in een snikhete auto gespot? Dit mag je doen!
‘Even’ een brood halen of ‘even’ je kind afzetten bij de grootouders, met de hond op de achterbank. ‘Moet kunnen’Β denk je vast, maar ‘even’ kan dramatische gevolgen hebben. Want in die pietluttige minuutjes verandert je wagen in een regelrechte oven. Levensgevaarlijk voor je hond, dus! Merk jij een hond op in een snikhete auto? Dit doe je dan best.
Warmte stijgt in wagen
We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat een hond nooit (!) achter in de wagen bij warm weer. Even tien minuutjes binnenspringen bij je buurvrouw of snel even om een brood gaan, volstaan al om de temperatuur in je wagen te laten oplopen met tien graden!Β En neen, een raampje openlaten helpt niet. Evenmin ervan uitgaan dat je wagen minder snel opwarmt omdat hij een lichtere kleur heeft!
Is het buiten 35 graden? Dan klimt het kwik op slechts tien minuten naar 45 graden. Na een halfuur bereikt het de piek van maar liefstΒ 54 graden (!). Je wagen wordt als het ware een snikhete oven.
Hond in snikhete auto: levensgevaarlijk
En die warmte is levensgevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet transpireren zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Bovendien reguleren honden de warmte door te hijgen en ze verliezen warmte via hun tong en via de voetzolen. Maar wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42 graden bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hersenen en het hart raken beschadigd, met de dood als gevolg.
Dit doe je best:
Een opgesloten hond aangetroffen in een wagen? Ga eerst na over het beestje al zichtbaar last heeft van de warmte. Let op symptomen zoals:
- overmatig hijgen en kwijlen;
- sloomheid;
- niet reageren op geluid;
- braken.
Dierenrechtenorganisatie GAIA roept vervolgens op om volgende stappen te ondernemen:
- Ga eerst op zoek naar de eigenaar van de wagen en de hond.
- Bel vervolgens de politie op om een geval van dierenverwaarlozing* te melden en verzoek de politie om dringend tussen te komen om de hond te bevrijden. Indien dit niet mogelijk is, meld dan aan de politie dat je niet zal kunnen weerstaan aan de drang om het dier te redden en hoogstwaarschijnlijk één van de ramen zult vernielen.
- Zie je de situatie van de hond snel achteruitgaan, maar nog geen politie in het vizier? Dan kun je zelf actie ondernemen door het raam te breken en de hond te bevrijden.
Let wel: film of maak beelden van je reddingsactie, zodat je kunt benadrukken in het proces-verbaal dat het een geval van overmacht was: want zonder jou zou de hond gestorven zijn. De inhoud van je verklaring kan dan gebruikt worden, indien je toch nog zou worden aangesproken op straf- of op civielrechtelijk gebied want je begaat immers een misdrijf door schade toe te brengen aan andermans wagen.
Zo zorg je voor (veilige) verkoeling
Zodra de hond bevrijd is, koel hem zo snel mogelijk af:
- Gooi NOOIT koud water over de hond. Hierdoor kans hij alsnog een hartstilstand krijgen.
- Breng de hond naar een koele plaats, op grond in het gras, of binnen.
- Koel de hond af door natte (maar geen ijskoude) lappen op zijn buik en rond zijn poten te wikkelen.
- Laat de hond kleine slokjes koel (niet koud) water drinken.
- Bel onmiddellijk een dierenarts.
*Dierenverwaarlozing is een misdrijf waarvan de bestraffing voorzien is in de dierenwelzijnswet van 1986. De politie heeft dus het recht én zelfs de plicht om één van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen.
Bron: Gaia.be
Lees ook:
- Zo hou je je hond koel tijdens warm weer
- Op vakantie met je hond: hier zijn viervoeters welkom
- Belangrijke vraag: is het veilig om je hond met dit warme weer uit te laten?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!