Opruimen stap 3: groepeer je spullen
In de vorige stap kreeg je de opdracht om Γ‘lle spullen te verzamelen die bij je op te ruimen zone horen. Het kan dus goed zijn dat je nu aankijkt tegen één grote hoop chaos. ‘Hoe moet ik hier in godsnaam aan beginnen?’, horen we je al denken. Geen paniek, in deze stap gaan we die berg te lijf!
Stap 3: groeperen kun je leren
Geen paniek!
Hoewel de chaos nu groter lijkt dan voor je begon met opruimen, is er geen reden tot paniek. “Want om op te ruimen, ‘moet’ je gewoon een beetje rommel maken“, steltΒ opruimcoach Nele gerust. Even doorzetten, dus. Het zal lonen.
Soort zoekt soort
Bij deze stap gaan we groepjes maken van alle spullen, en alles onderverdelen in verschillende categorieΓ«n.Β Het is belangrijk dat jeΒ een indelingΒ kiest die voor jou het best werkt. Volg dus jouw logica bij het groeperen!
Vind je het niet eenvoudig om alles mooi te verdelen?Β Neem dan even wat afstand van je spullen en stel jezelf de vraag: “waar ga ik dit zoeken?“.
Bijvoorbeeld:
- De balpen die je uit de voorraadkast haalde: hoort die daar, of in de bureauruimte?
- Zoek ik de pot mayonaise in de voorraad- of keukenkast?
Om op te ruimen, moet je gewoon een beetje rommel maken!
Opruimcoach Nele Colle
Neem nog geen beslissingen
Je neemt in deze stap nog geen beslissingen over wat wel en niet de deur uit mag. Dat doe je pas inΒ stap 4, waar je gaat ‘ontspullen’. Spullen die niet binnen de categorie of in je gekozen ruimte thuishoren, bewaar je even in een mand, doos of andere kamer. Blijf er vooral niet mee rondlopen!
Over naar ons praktijkvoorbeeld!
Libelle’s opruimproject: de voorraadkast
We hebben inmiddelsΒ ons opruimdoel (1) gekozen enΒ Γ‘lle spullen verzameld (2)Β die – volgens ons – in een voorraadkast horen.Β We gaan alle spullen groeperen, en dat kan op verschillende manieren:
- per maaltijd: dessert, ontbijt, avondmaal en drank;
- het type product: deegwaren, specerijen, conservenblikken, …;
- of rangschik de producten op basis van hoe vaak je ze gebruikt.
Wij groeperen onze producten volgens het type, en dat ziet er als volgt uit:
- Pasta, rijst en andere granen: alle pakken gedroogde pasta, rijst, noedels, quinoa, couscous, havermout, …
- Bakspullen: bakpapier, bakvormen, bakpoeder, zelfrijzende bloem, maΓ―zena, vanillesuiker, panko, …
- Smaakmakers: olijfolie, sesamolie, knoflook, uien, bouillonblokjes, balsamicoazijn, mosterd, ketchup, …
- Conservenblikken: tomatenblokjes, tomatenpuree, kokosmelk, tonijn, bonen, erwten en wortelen, …
- Kruiden en specerijen: zwarte peper, zeezout, paprikapoeder, rozemarijn, kurkuma, verse gember, kruidnagel, cayennepeper, …
Je bent inmiddels halverwege ons opruimplan. Goed bezig! Laten we doorgaan naar stap 4,Β waarin je leert ontspullen als een pro!
Goed om te weten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!