Nieuwe keukenkraan? Dit zijn de mogelijkheden
De keukenkraan, je gebruikt ze veel meer dan je denkt! Je handen wassen, groenten spoelen, de kookpot vullen of afwassen. Je hebt er steeds water uit de kraan voor nodig. Is het tijd voor een nieuw exemplaar, denk dan goed na wat voor jou belangrijk is. De stijl, het praktische of de nieuwste snufjes? Hier hou je best rekening mee.
Welk materiaal kies je?
Dit gaat niet enkel om wat je mooi vindt. Er zit namelijk ook best een verschil in kwaliteit tussen de verschillende materialen. Laat je goed informeren voor je een keuze maakt.
1. Messing
De meest voorkomende variant wat keukenkranen betreft is eentje in verchroomd messing. Het is wat goedkoper dan een massief messing kraan, maar het is een prima alternatief dat lang meegaat. Woon je in een gebied met hard water, dan overweeg je toch beter de massief messing kraan.
2. Inox of roestvrij staal
Dit zijn echt robuuste kranen die in de praktijk niet zo heel veel voorkomen. Ze zijn prima bestand tegen hoge temperaturen en slijtage. Opgelet: vaak denk je dat het om een inox kraan gaat, maar is het eigenlijk messing met een inox look.
3. Zink
De meeste keukenkranen in het goedkoopste segment zijn zinken kranen. Ze zullen hun tijd meegaan, maar zodra de beschermlaag is aangetast gaan ze roesten.
Nieuwe keukenkraan: hoe wil je ‘m bedienen?
Kies je voor een handige kraan of laat je je leiden door het uiterlijk en ben je gecharmeerd door de retro look van de tweegreepskranen? Denk er goed over na, want de keukenkraan gebruik je meer dan je denkt.
1. Eengreepskeukenkraan
Bij dit type kranen kun je zowel de temperatuur als de intensiteit van de waterstraal met dezelfde hendel bedienen. Makkelijk, want dat kan dus prima met een hand. Vergeet ook niet dat je soms je handen vol hebt of vuile handen hebt. Dan gebruik je gewoon de rug van je hand of je elleboog.
2. Tweegreepsmengkranen
Ga je voor de klassiekere look met een aparte hendel of knop voor het warm en koud water? Ze zien er leuk uit, maar ze zijn een stuk minder praktisch. Je moet namelijk zelf de twee kranen openen en zelf het water mengen tot het de juiste temperatuur heeft.
3. Contactloze kraan
Helemaal hygiΓ«nisch is de handsfree versie. Even je hand voor de sensor houden en de kraan springt vanzelf aan en weer uit na bijvoorbeeld 30 seconden. Je kunt de kraan natuurlijk ook steeds manueel bedienen via de gewone handgreep.
Extraβs om over na te denken
1. Een uittrekbare arm
Een keukenkraan met een uittrekbare flexibele slang is erg handig. Zo bereik je makkelijk elk hoekje als je je spoelbak wilt schoonmaken, maar het is ook praktisch om de groenten of het fruit te wassen of een emmer te laten vollopen.
2. Kokendwaterkraan
Kokend water, rechtstreeks uit de kraan. Praktisch als je aan het koken bent of je snel een kopje thee wilt maken. Even het kinderslot ontgrendelen en klaar. Dit type bestaat uit een kraan en een boiler die beschikbaar is in verschillende formaten. Hou er rekening mee dat er plaats moet zijn in je keukenkastje voor deze boiler.
3. Bruiswater uit de keukenkraan
Helemaal geΓ«quipeerd ben je met een kraan waar meteen gekoeld, gefilterd en (licht)bruisend water uitkomt. Stel zelf de ideale temperatuur in en kies of je gaat voor plat, licht bruisend of bruisend water. Heerlijk verfrissend!
Bron: interieurdesigner.be
Ook interessant voor in de keuken:
- Witte keuken? Zo creΓ«er je meer kleur en sfeer
- Een nieuwe spatwand in je keuken? Dit zijn onze tips
- Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!