Redactrice Inge ruilde haar nieuwbouw in voor een pittig renovatieproject
Libelle Mama-redactrice Inge tekende ooit voor een strakke minimalistische nieuwbouw. Tot ze halsoverkop verliefd werd op een oude interbellumwoning in de stad. Dus verkocht ze alles en sloeg ze aan het renoveren.
Renovatiekriebels
Redactice Inge: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door interieur. Mijn papa was schrijnwerker van beroep, er slingerden vaak interieurtijdschriften en plannen in onze living rond. Wellicht kreeg ik daar de passie voor interieur te pakken.
Op mijn 23ste kocht ik mijn eerste woning. Een heel oude rijwoning, die ik samen met mijn vader volledig verbouwd heb. Na een paar jaar ontmoette ik de papa van mijn dochter en besloten we te bouwen. Het werd een minimalistische nieuwbouw in een piepklein dorpje. Een huis met alles erop en eraan, maar ik vond er mijn draai niet, ik kon er maar niet aarden. We besloten om terug naar ‘de stad’ te trekken.
Van nieuwbouw naar ‘oud krot’
Mijn oog viel al snel op deze rijwoning uit de jaren 30. De gevel met zijn mooie vormen en glas-in-lood-ramen viel meteen in de smaak. Zodra ik hier binnenstapte, had ik een gevoel van thuiskomen. Er waren nog heel wat authentieke elementen in de woning en ik zag zo het potentieel.
Heel veel vrienden en familieleden verklaarden ons voor gek. Pas gebouwd, alles nieuw en dat dan inruilen voor zo’n ‘oud krot’. Na de verkoop van de nieuwbouw en de aankoop van deze woning, zijn we meteen verhuisd. Zonder verbouwingen. Aan de ene kant hadden we niet veel keuze, want we hadden onderdak nodig. Maar het bleek ook zijn voordelen te hebben. Ik vind het belangrijk om eerst te leven in een huis vooraleer het te verbouwen. Je gaat een huis dan toch anders bekijken.”
Het renovatieproject
Huis: Een rijwoning uit de jaren dertig die in de jaren negentig al enkele veranderingen had ondergaan, zoals dubbele beglazing en dakisolatie.
Kostprijs: 200.000 euro
Renovatiebudget: 50.000 euro
Wat werd aangepakt?
In 2016:
De badkamer
- “De badkamer heb ik zelf getekend en vormgegeven. De materialen zoals het bad, het kraanwerk en de douche kocht ik via badkamerbouwer Lambrechts NV.
- Het badkamermeubel is een dressoir van Maisons du Monde. Het meubel werd verhoogd en er is een matglazen tabletje op gelijmd om het waterdicht te maken.
- De vloer met mozaïekuitstraling vond ik bij Impermo.“
Inge:
- “Ook de keuken tekende ik zelf uit. Alle meubels inclusief de toestellen, het kraanwerk, de dampkap en het keukenwerkblad zijn van IKEA.
- Leuk weetje: het ‘keukeneiland‘ zijn twee IKEA-kasten die ik aan elkaar heb gezet.
- De zwarte koelkast van SMEG zorgt voor een hip retro-accent.
- Ik ben heel tevreden over onze keuken. In onze vroegere nieuwbouw hadden we dure kooktoestellen en ik heb geleerd dat duur niet altijd beter is. Onze vaatwasser was er bijvoorbeeld na een jaar al stuk, terwijl de huidige van IKEA dagelijks en intensief wordt gebruikt. Maar daar zijn er nog nooit problemen mee geweest.
- Het enige vervelende aan de keuken is dat je het minste vuiltje ziet op het zwarte keukenwerkblad.
- De vloer is de originele parketvloer en die is ook zwart geverfd. Waarom? Toen ik het huis kocht, was de vloer donkerbruin. Ik heb eerst geprobeerd deze een ‘natuurlook’ te geven door hem af te schuren, maar ik ondervond snel dat ik nooit het gewenste resultaat zou krijgen. Dus kozen we voor het contrasterende zwart!”
Ook nog gedaan:
- nieuwe elektriciteit
- nieuwe sanitaire leidingen
- nieuwe verwarming
- zolderverdieping omgebouwd tot slaapkamer
- installatie pelletkachel
- nieuwe wc
- deuren en vensters dichtgemetseld
- dakkoepel
- nieuwe vensters achteraan
In 2019:
- 2 slaapkamers werden omgebouwd tot 3 slaapkamers + 1 dressing.
- De bureauruimte werd de slaapkamer voor Inge en haar partner.
Inge: “Na de eerste verbouwingswerken gingen mijn toenmalige partner en ik uit elkaar. Intussen leerde ik iemand nieuw kennen. Vandaag vormen we een nieuw samengesteld gezin met vier pubers. Maar dat betekende ook dat er opnieuw wat verbouwd moest worden, want we vonden het belangrijk dat iedereen een eigen kamer had. Gelukkig waren de slaapkamers in de jaren dertig behoorlijk ruim.”
In 2020:
- De kelderverdieping wordt omgebouwd tot een extra leefruimte.
Inge: “We zijn momenteeel bezig om de kelderverdieping om te bouwen tot een ‘tiener-ruimte’. Onze zitruimte is behoorlijk krap voor ons zessen. En als ze videospelletjes spelen, zijn wij de televisie kwijt. Dus nu zijn we een gameroom aan het maken en een extra bureauruimte. Wordt dus vervolgd!”
Waarop heb je bespaard?
Inge: “Ik ben altijd op zoek gegaan naar goedkopere alternatieven en vaak met heel mooie uitkomst. Ik had wel liever aluminiumramen, maar ik wist dat ik dan te weinig budget zou hebben voor andere dingen, dus is het PVC geworden.”
Wat heeft je veel geld gekost?
Inge: “De pelletkachel. Ik wilde per se een strak Italiaans design. Maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het is een echte blikvanger in de woonkamer.”
Van welke kosten ben je geschrokken?
Inge: “In 2000 verbouwde ik als prille twintiger al eens een rijhuisje samen met mijn vader. Het verschil tussen de eerste en tweede verbouwing was gigantisch. De prijzen swingen tegenwoordig naar mijn aanvoelen soms de pan uit. Ook van de grote prijsverschillen tussen aannemers ben ik geschrokken. Goed vergelijken is dan ook zeer belangrijk.”
Wat zou je anders doen met de kennis die je nu hebt?
Inge: “Ik heb een drieluiksraam gestoken richting de tuin, maar met het oog op de heraanleg van de tuin en het nieuwe terras, had ik toch beter een schuifraam gekozen.”
Wat zijn jouw ultieme renovatietips?
Inge:
- “Doe niets overhaast. Hak knopen door en volg je buikgevoel. Het is jouw huis, je moet 100% achter je keuzes staan.
- Maak op voorhand een overzicht van alles wat je gedaan wilt hebben. Vraag dan offertes aan. Zo bleven we binnen dat budget van 50.000 euro. Ik wilde bijvoorbeeld die dure pellet, dus wist ik automatisch dat ik op andere zaken moest besparen.
- De helft van mijn meubilair komt uit de kringloopwinkel. Lang leve de retrodagen!
Ook renovatiekriebels? Lees dan zeker verder op libelle.be/renoveren.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!