Seizoenskledij wisselen: een stappenplan
Nu de zomer echt op zijn einde loopt, is het tijd om de shortjes en topjes op te bergen en de warmere kleren boven te halen. Is de seizoenswissel voor jou ook zoβn taakje waar je niet graag aan begint? Met dit stappenplan gaat het een stuk vlotter!
Seizoenskledij wisselen
Je hebt er misschien weinig zin in, maar je seizoenskledij wisselen heeft heel wat voordelen. Om te beginnen zorgt het voor rust in je kast, maar ook in je hoofd. Je sluit als het ware het ene seizoen af en bent klaar om op een positieve manier aan het volgende hoofdstuk te beginnen.
- Je schept letterlijk ruimte in je kast, waardoor je je kledij op een propere en overzichtelijke manier kunt opbergen.
- Je hebt enkel de kledij in je kast hangen die geschikt is voor het seizoen.
- De wissel is het ideale moment om elk kledingstuk onder de loep te nemen. Misschien heb je βt niet vaak gedragen en is het beter om het te verkopen of weg te geven?
- Als je je kleren van het nieuwe seizoen uithaalt, ontdek je misschien pareltjes waarvan je vergeten was dat je ze had. Heerlijk!
Stap 1: Wat mag weg en wat berg je op?
Verzamel om te beginnen alle kledij die je hebt. Vergeet niet dat er misschien nog wat in een tas zit of op je stoel hangt. Bekijk nu grondig wat je hebt en wat je misschien niet of te weinig gedragen hebt. Onthou dat je recente kledij nog makkelijk kunt verkopen.Β De rest kun je weggeven aan een goed doel. Er is vast nog iemand heel blij mee!
Haal er de stukken uit die niet bij het komende seizoen passen. Hou daarbij niet enkel rekening met het weer en de dikte van de kleding, maar ook met eventuele kleuren of prints.
Stap 2: Zorg dat alles proper is
Als je je kleding opbergt, wil je natuurlijk dat dit op een schone manier gebeurt. Was wat niet proper is en hang de rest van je kledij even buiten om goed te luchten. Vergeet ook je schoenen niet te poetsen voor je ze in de opbergdozen stopt.
Merk je na het wassen dat er kledingstukken bij zijn waar een knoop van ontbreekt of een naadje los zit, repareer het dan meteen (of laat het doen). Het laatste wat je wilt is dat je binnen een half jaar zin hebt om die stuks te dragen en je ze eerst moet herstellen.
Stap 3: Berg alles netjes op
Nu is het tijd om je kleding, accessoires en schoenen op te bergen. Gebruik daarvoor speciale opbergdozen of boxen die je kleding beschermen. Kartonnen verhuisdozen kunnen ook nuttig zijn: die laten lucht door waardoor je kledij – ook opgeborgen – kan blijven ademen. De beste plek om de dozen te bewaren is een droge, stofvrij plek. Je wilt immers niet dat je kledij gaat schimmelen! Een extra kledingkast in de berging of logeerkamer, op zolder of in een vochtvrije kelder, het kan allemaal. Ga je voor de zolder of de kelder, dan check je best even of er geen ongedierte aanwezig is.
Stap 4: Geef de kledij voor het nieuwe seizoen een plekje
Nu je alles proper hebt opgeborgen, heb je voldoende ruimte in je kast om de kleren van het nieuwe seizoen een mooi plekje te geven. Laat de kledij die uit de opbergdozen komt ook even luchten voor je ze wegstopt. Misschien moet er ook hier en daar een stuk gestreken worden?
Stap 5: Herhaal zo vaak als je zelf wilt
Niemand zegt dat je enkel zomer- of winterkleren moet opbergen. Herhaal deze oefening zo vaak je wilt, zeker als je met een capsulekleerkast werkt.
Bron: kouwekleren.nl
Meer tips om je kleding te organiseren:
- Een kleine kleerkast optimaal organiseren: zo doe je dat!
- Grote schoonmaak in je kleerkast: hoe werkt Vinted?
- Je kleding verticaal opbergen, doe je zo volgens opruimgoeroe Marie KondΕ
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!