Snoeien doet bloeien
Over de vraag wanneer rozen en hortensia's het best gesnoeid worden, is al veel gediscussieerd. Toch zijn de meeste specialisten ervan overtuigd dat de vroege lente hét moment bij uitstek is voor deze kortwiek-operatie. In ruil krijg je enthousiast bloeiende struiken en verklein je de kans op plagen!
Waarom snoeien?
De schaar zetten in deze prachtige planten lijkt misschien hard, maar dat is het allerminst. Meer nog, ze zullen je dankbaar zijn om deze deugddoende verjongingskuur. Doordat de plant zijn energie minder moet verdelen, kan het zich focussen op het aanmaken van bloemen. Resultaat: een uitbundig bloeiende struik.
Daarbij komt dat rozen en hortensia's op jong hout bloeien, dus je moet niet bang zijn om te veel weg te knippen. Door dode en beschadigde takken te verwijderen, beperk je ook het risico op ziektes en plagen.
Hoe snoei je rozen?
- Verwijder eerst alle dode en beschadigde takken.
- Knip vervolgens alle kleine takjes weg. Die zullen geen bloemen dragen en verspillen enkel energie. Ook zorgen die ervoor dat er weinig licht binnen valt.
- Laat de takken naar buiten groeien, als ze naar binnen groeien beschadigen ze andere takken door kruising.
- Snij altijd schuin.
Tip: in tal van gemeenten worden er workshops gegeven die je stap voor stap tonen hoe je rozen het best snoeit.
Hoe snoei je grootbloemige bolhortensia (hortensia macrophyllas)?
- Deze soort komt in onze streken het meest voor en wordt bij voorkeur in maart gesnoeid.
- Tijdens het snoeien kan je de toekomstige bloemen herkennen aan hun dikke bloemknoppen. Snij deze er niet af.
- Verwijder wel dode en zwakkere takken.
- Ook de uitgebloeide bloemen van vorig seizoen knip je best af tot net boven een bloembot. Zo'n bloembot herken je aan een verdikking aan weerzijden van de stengel en zit meestal net onder de uitgebloeide bloemen.
- Wanneer de struik te veel takken heeft, mag je hem uitdunnen. Let er wel op dat je struik een mooie vorm behoudt.