Te veel vocht in de tuin? Zo los je het op!
Eerst het slechte nieuws: het is moeilijk nog iets te doen aan de schade als je planten al te erg aangetastΒ zijn door het regenweer. Maar gelukkig zijn er genoeg tips die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je vanaf nu altijd voorbereid bent op een natte zomer.
1. Kies voor tuintjes van een vierkante meter
Het is hip, het is trendy en het oogt mooi in je tuin: een tuintje van een vierkante meter. Doordat je de tuintjes een beetje hoger aanlegt en bewerkt zal het water ook minder snel de wortels van je planten aantasten.
Hoe doe je het?
- Koop een paar stevige planken of frames waarmee je de vierkante meter kan afbakenen.
- Verhoog de grond tot aan de bovenkant van je afbakening en ziezo, je vierkante meter is klaar om bewerkt te worden!
Tip:
Laat je creativiteit werken. Als je wil werken met meerdere tuintjes van een vierkante meter, zorg dan dat je op dezelfde lijn werkt of werk naar een bepaalde vorm toe (een cirkel, een S-lijn, …).
2. Werk in de hoogte
In plaats van een vlakke tuin is het beter om te kiezen voor verhoogde plantenbedjes. Je ziet deze techniek onder andere bij het kweken van aardbeien. Het vocht kan op die manier veel makkelijker weg, zodat enkel het noodzakelijke water behouden blijft. Handig als je vrij zware en slecht doorlatende grond in je tuin hebt.
3. Op de helling ermee!
Een vrij logische oplossing: een helling zorgt ervoor dat het water naar beneden kan glijden. Bouw je gewassen op die manier op zodat degene die het meeste grond nodig hebben het diepst zitten. Zet bijvoorbeeld eerst je worteltjes, daarnaast je bloemkool, dan een krop sla en helemaal beneden een rij radijsjes. Dit kun je ook perfect zo doen met je overige planten en struiken. Elke plant krijgt dan stapsgewijs het nodige vocht.
Tip:
Richt je helling naar het zuiden en zoek naar een windstil hoekje zodat je meest fragiele bloemen en planten heerlijk kunnen zonnebaden.
4. Als het niet anders kan: een drainagesysteem
Heb je een bodem met een grote hoeveelheid kleigrond of is je bodem echt compleet verzadigd, dan is de enige oplossing soms om een drainagesysteem aan te leggen. Dit is jammer genoeg een ingreep met een stevig prijskaartje.
5. Of bouw zelf per plant een natuurlijke drainage in
Makkelijker Γ©n een heel stuk goedkoper. Als je een struik of plant in de tuin wil zetten, graaf dan een gat dat wat groter en dieper is. Leg op de bodem een laag van zo’n 20 Γ 30 cm steentjes en zand. Vul het gat verder op met een beetje aarde, zet vervolgens de plant in het gat en vul verder aan met de rest van de aarde.
6. De juiste planten en struiken kiezen is de kunst
Een bodem vol water? Met een juiste keuze aan planten kom je al een heel eind verder. Kies voor varens, Japanse anemonen, hortensia’s of ranonkelstruiken. Jaar na jaar merk je vanzelf welke planten het beste in jouw tuin aarden. Durf experimenteren!
Beelden: Shutterstock