Tuinvragen over oriëntatie, ligging en grond
Tuinieren lijkt idyllisch, maar is het niet altijd. De oriëntatie van je tuin, maar ook de ligging en de grond kunnen wel eens vragen oproepen. De antwoorden vind je hier...
1. Welke bloeiende klimplant kan overleven tegen een betonnen afsluiting met best wel wat schaduw?
De klimhortensia is een goede keuze. Ze hecht zich net als klimop op eigen kracht vast tegen de muur. In de zomer verschijnen grote kantachtige, witte bloemen. In de winter camoufleren haar grillige, harige stengels het beton. Na vijf jaar zal de hele afsluiting bedekt zijn. Voorzie een plant elke 2 meter.
2. Is taxus geschikt voor een vochtige tuin?
Taxus plant je beter niet op een natte plek. Goede wintergroene haagalternatieven zijn hulst, laurierkers (Prunus laurocerasus) en liguster, met in de lente witte, geurende bloemen waar vlinders dol op zijn. De dwergmispel (Cotoneaster wardii) heeft in de
herfst feloranje bessen.
3. Waarom zie ik nooit kikkerdril in de visvijver terwijl ik wel kikkers in de tuin heb?
De kans is groot dat de vissen de kikkerdril opeten. Padden en kikkers paren het liefst in stilstaand water; heb je een pomp of fontein, zet die dan tijdens de paartijd, in april en mei, uit.
4. Hoe stoor ik me op mijn terras of in de tuin het minst aan mijn nogal luidruchtige buren?
De beste remedie tegen geluid is ander geluid, zoals stromend water. Plaats een schaal met niveauverschillen of ’flow forms’ bij het terras of een zacht kabbelende borrelsteen. Heb je een vijver, zet er dan een fonteintje in.
5. Ik wil graag een notenboom in mijn voortuintje. Bestaan er kleine soorten?
Echt kleine notenbomen bestaan niet. Axel, Broadview en Buccaneer groeien traag maar worden uiteindelijk toch zo’n 8 meter. Een nieuwe soort is Gilles, uit de buurt van Saint-Tropez. De noot is groot en lekker en goed te bewaren.