6x valkuilen bij het opruimen (en zo pak je ze aan!)
Opruimen is vaak een kwestie van het gewoon te doen! Want eenmaal je de smaak te pakken hebt, is er geen stoppen meer aan. Behalve als een van deze valkuilen op je (opruim)pad komt, maar dat laten wij niet gebeuren!
Valkuilen bij het opruimen
1. Uitstelgedrag
Uitstellen: we kunnen er wat van. Zeggen dat je gaat opruimen is één ding, die woekerende kledinghoop in je slaapkamer daadwerkelijk uitmesten nog iets anders. We durven al snel te denken: ach, dat kan ik volgende week ook doen. Een goede raad: niet doen!
Zo los je het op:
We maken graag plannetjes in ons hoofd, maar als ze enkel in ons hoofd blijven, zijn ze te vrijblijvend. Zet ze daarom op papier. Zo ga je een verbintenis aan met jezelf, waardoor de drempel om uit te stellen groter wordt. Hou een mooie planning bij – zoals ons handige slim-opruim-plan. Zo kun je – stap voor stap – taken afvinken, en dat werkt motiverend!
2. Geen duidelijk doel hebben
Het is belangrijk om te weten wat je precies wilt bereiken met opruimen. Zolang je dat niet weet, zijn je slaagkansen eerder laag. Visualiseer een duidelijk doel, bijvoorbeeld: ik wil een ordelijke kleerkast, schoenen- of badkamerkast.
Zo los je het op:
Wanneer je je doel visueel maakt – door het te benoemen en te noteren – groeit ook je persoonlijke motivatie om op te ruimen. Wanneer je opruimt, heb je enkel kans op een langdurig effect als je weet wat je wilt bereiken, en waarom dat voor jou zo belangrijk is! In stap 1 van ons opruimplan leggen we uit hoe je dat precies doet.
3. Een slechte focus hebben
Tijdens het opruimen is het belangrijk om je focus te bewaren. Boeken opendoen, fotoalbums doorbladeren, alle verjaardagskaartjes herlezen … Zo vertraag je het proces en haal je de aandacht weg van wat je eigenlijk aan het doen bent!
Zo los je het op:
Verlies je niet in de inhoud. Doe geen boeken open en ga er niet in bladeren. Hou je doel voor ogen: waarom ben ik eigenlijk aan het opruimen?
4. Snel afgeleid zijn
Toegegeven: opruimen is niet ieders favoriete bezigheid. Opruimen is keuzes maken, en dat is iets wat we in se niet héél graag doen, want: kiezen is verliezen. We doen het eigenlijk liever niet en zoeken daardoor afleiding. Want ja, er is wel altijd iets leukers om te doen.
Zo los je het op:
Bepaal voor jezelf de tijd waarin je gaat opruimen. Als je weet dat je heel snel afgeleid bent, neem die tijd dan ook niet te ruim, maar eerder ’te kort’. Begin met een halfuur, of misschien een kwartiertje. Als je de tijd niet te ruim neemt, of zelfs ‘kort’ in je ogen, is de kans groter dat je daardoor gestimuleerd wordt om door te werken.
5. Opruimen zonder plan
Eén blik op die rommelhoop en de moed zakt in je schoenen. ‘Hoe ga ik hier in godsnaam aan beginnen’, horen we je denken.
Zo los je het op:
Hou de opruimstapjes zo klein en concreet mogelijk. Zo klein dat je geen excuus hebt om er niet aan te beginnen. Bijvoorbeeld: één boekenplank, één hoek van de tafel, één badkamerkast. Ga voor die kleine succeservaringen. In ons praktische opruimplan maak je kennis met het 5-stappenplan van opruimcoach Nele Colle, waarmee ze in al zóveel huizen het verschil maakte. Ontdek het hier!
6. Het te groot zien
Rommel is niet in één dag ontstaan, dus hoeft ook niet op één dag weggewerkt te zijn! Als je in één keer alles wilt aanpakken, verlies je snel de moed.
Zo los je het op:
Denk dus niet in termen van kamers, maar van hoekjes en categorieën. Als je één stapje tot een goede einde brengt, geeft dat meteen een gevoel van voldoening. Net wat je nodig hebt om ook de volgende stappen te zetten.
Bron: A. Mentink. ‘Opruimen maakt gelukkig! Handige stappenplannen van A tot Z’ en N. Colle. ‘JOMO, the Joy of Missing Out’.
Heb jij het stappenplan uit ons opruimplan al ontdekt?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!