Veilig (elektrisch) fietsen op gladde wegen
De winterprik is er nu wel gekomen. Durf jij nog de fiets op? Met deze handige tips fiets je veilig(er) door weer en wind!
1. Maak je banden winterklaar
Als je winterse val- en slippartijen wilt vermijden, kun je er maar beter voor zorgen dat de banden van je fiets in orde zijn. Ga daarom na of ze voldoende profiel hebben en controleer de bandenspanning. Omdat je met zachtere banden meer grip krijgt op het wegdek, mag de bandenspanning tijdens de winter iets lager zijn dan normaal.
2. Zet je zadel een beetje lager
In de winter is het beter om wat lager te zitten op je fiets. Op die manier ligt het zwaartepunt namelijk een stukje lager, waardoor je stabieler op je fiets zit. Bovendien staan je voeten zo ook dichter bij de grond, wat handig kan zijn als je begint te glijden.
3. Rem niet te bruusk
Goede remmen zijn in de winter nog belangrijker dan in de zomer. Laat daarom zeker je remblokjes of remkabels controleren. Op gladde wegen kun je beter niet te bruusk remmen, en het is dan ook aangeraden om iets voorzichtiger en trager te fietsen dan normaal. Als het glad is, kun je trouwens beter “pompend” remmen, want op die manier verlies je minder makkelijk de grip op de weg. Wie slippartijen wilt vermijden, gebruikt ook het best beide remmen tegelijk.
4. Maak jezelf zichtbaar
Controleer tijdens de donkere wintermaanden zeker je fietsverlichting geregeld. Het is verplicht om vooraan een wit of geel licht te hebben, en achteraan een rood licht. Om goed op te vallen in het verkeer, is opvallende en reflecterende kledij een must. Rij bij voorkeur op goed verlichte wegen.
5. Kies voor een zware versnelling
Je wiel blijft stabieler wanneer je rustig en zwaarder trapt. Dat geldt zeker ook voor een elektrische fiets: zet de maximale ondersteuning niet aan. Daardoor raak je de controle over je trapkracht kwijt en verlies je voeling met het wegdek.
6. Maak je fiets schoon
Strooizout is heel slecht voor de lak, de ketting en andere fietsonderdelen. Na een winters tochtje kan je fiets dan ook best een stevige was- en spoelbeurt gebruiken. Met warm water, want daar lost het strooizout sneller door op. Boen het overgebleven vuil er goed af met een borstel en spoel nog eens na. Droog je fiets goed af, want anders zou de kettingkast kunnen bevriezen.
Ook interessant:
- De elektrische fiets: zo voorkom je ongevallen
- Uitstap van de week: fietsen onder water en over bos
- Fietsen in de winter: verken de Zwalmstreek
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!