Wat is het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn?
Azijn is een echt wondermiddeltje in huis. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om saladedressing te bereiden of om schoon te maken. Let daarbij wel op dat je het juiste product koopt, want er is een groot verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn.
Schoonmaakazijn of azijn: wat is het verschil?
1. Schoonmaakazijn
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie. Het wordt onder meer gebruikt om geurtjes te bestrijden, als ontstoppingsmiddel of om kalkaanslag te verwijderen.
Veiligheidswaarschuwingen bij het gebruik van schoonmaakazijn
- Gebruik van beschermende uitrusting: Vanwege de hoge concentratie azijnzuur in schoonmaakazijn is het raadzaam om tijdens het gebruik beschermende uitrusting te dragen. Handschoenen van rubber of ander waterbestendig materiaal beschermen de huid tegen irritatie of chemische brandwonden. Een veiligheidsbril kan voorkomen dat spetters van het product in de ogen terechtkomen.
- Goede ventilatie: Bij het gebruik van schoonmaakazijn is het essentieel om de ruimte goed te ventileren. De dampen die vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakazijn kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en bij langdurige blootstelling zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht circuleert door ramen en deuren te openen tijdens het schoonmaken.
- Nooit mengen met andere chemicaliΓ«n: Meng nooit schoonmaakazijn met andere schoonmaakmiddelen, vooral niet met chloorhoudende producten zoals bleekmiddel. Het mengen van deze chemicaliΓ«n kan gevaarlijke gassen produceren die ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en vermijd direct contact met de dampen.
2. Natuurazijn
Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Natuurazijn is veilig om te consumeren en kun je gebruiken om bijvoorbeeld saladedressings te maken, de waterkoker te ontkalken of de wasmachine en vaatwasser te reinigen.
En wat met andere soorten azijn?
Naast natuurazijn bestaan er nog tal van andere soorten azijn:
- Appelazijn: Ook wel apple cider of ciderazijn genoemd. Lekker in salades, marinades of vinaigrette. Daarnaast zou dagelijks een glas water met appelazijn drinken goed zijn voor de spijsvertering.
- Witte- en rodewijnazijn: Witte wijnazijn wordt vaak gebruikt in sauzen of vinaigrettes, en past goed bij bittere groenten. Rode wijnazijn heeft een iets stevigere smaak en past goed bij stoofpotjes of soepen.
- Rijstazijn: Ontstaat uit gefermenteerde rijst. Het wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten, bijvoorbeeld om sushi te maken.
- Balsamicoazijn: Een iets dikkere azijnsoort die ontstaat door het druivensap te laten koken zodat het meeste vocht verdampt, en vervolgens lang rijpt in houten vaten. Er bestaan zelfs soorten die wel meer dan honderd jaar oud zijn!
Ontdek ook onze huishoudplanner
Zijn er nog wel meer schoonmaakprobleempjes die je wilt aanpakken? Dan is Libelleβs Huishoudplanner zeker iets voor jou. In onze interactieve planner vind je de allerbeste poets- en onderhoudstips om snel, efficiΓ«nt en vooral met véél plezier aan je lenteschoonmaak te beginnen.
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!