5 tips om de warmte binnen te houden deze herfst
Nu de herfst eindelijk stevig is begonnen, volgen daarmee ook de koudere temperaturen. Wij geven je alvast enkele tips mee om de warmte binnen te houden dit najaar.
Manieren om de warmte binnen te houden
1. Zorg voor een goede isolatie
Wist je dat de meeste warmte in huis verloren gaat via het dak? Het is dus enorm belangrijk om goed te isoleren, zodat er zo weinig mogelijk warmte ontsnapt. Ook via de muren verlies je veel warmte, dus die kun je ook best goed isoleren.
Meer informatie over isoleren lees je hier.
2. Leg een tochthond
Langs deurspleten en -kiertjes ontsnapt niet alleen kostbare warmte, maar komt ook koude tocht naar binnen. Dat kun je op een klassieke en eenvoudige manier vermijden door een tochthond te leggen. Het is een relatief goedkope oplossing die er ook nog eens heel schattig uitziet!
Zin om zelf een schattige tochthond te haken? Je vindt het patroon hier.
Ook tochtstrips voor ramen en deuren zijn een goedkope en efficiΓ«nte manier om warmte binnen te houden.
3. Doe de gordijnen βs avonds dicht
Gordijnen vormen een extra laagje isolatie dat je slim kunt inzetten. Overdag, wanneer de zon schijnt, laat je ze best open. Zo vult je huis zich met natuurlijke warmte. Maar zodra de zon ondergaat, en de temperatuur afkoelt, sluit je best je gordijnen. Zo hou je de (opgevangen) warmte binnen in huis. Kies voor gordijnen met een dikke stof en voering voor het beste isolerende effect.
4. Zet je sofa niet tegen de radiator
Staat je sofa tegen de radiator? Dan verspil je eigenlijk energie. Grote meubels die tegen de radiator staan, absorberen de warmte en blokkeren de luchtstroom. Ook gordijnen die voor de radiator hangen, blokkeren de warmte. Verplaats je sofa dus of laat op zβn minst enkele tientallen centimeters ruimte tussen de sofa en radiator. Zo kan de warmte zich beter doorheen de ruimte verspreiden.
5. Verlucht dagelijks een kwartiertje
Verluchten en warmte binnen houden: het klinkt op het eerste zicht tegenstrijdig. Maar doorheen de dag verzamelt er zich een grote hoeveelheid COβ en vocht in je huis. Een te hoge COβ-concentratie zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Daarbovenop is het moeilijker voor vochtige ruimtes om op te warmen.
Het loont dus om je woning elke dag een kwartier te verluchten. Mooi meegenomen: verluchten verlaagt ook het risico op schimmels of huisstofmijt. Let er wel op dat je de verwarming even uitzet terwijl je ventileert, anders verspil je energie!
Bronnen: Ideal Home, EOS Wetenschap, Fluvius
Meer energietips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!