Wauw: deze prachtige tropische planten
Tropische planten doen dromen over exotische oorden en staan ook nog eens prachtig in je interieur. Wil jij wat handige tips en inspiratie opdoen? Geef je ogen dan zeker de kost bij dit prachtige groen in huis.
Banaantjes als beloning
Haal een uit de kluiten gewassen dwergbanaan of Musa acuminata โDwarf Cavendishโ in huis en de toon is gezet. Met zโn enorme, uitwaaierende bladeren creรซert hij in zโn eentje een tropische sfeer, en het is nog een makkelijke plant ook. Na een paar jaren en in de beste omstandigheden kan je dwergbanaan je belonen met een purperrode bloem en heerlijk zoete banaantjes nadien.
Wij combineerden op de foto hierboven de dwergbanaan met andere exotische beautyโs: (van links naar rechts) nestvaren (Asplenium nidus), calathea (Calathea roseopicta), papegaaienbanaan of gemberbloesem (Heliconia psittacorum), arecapalm (Chrysalodocarpus lutescens), scindapsus (Scindapsus pictus, ook wel Epipremnum aureum) en dwergdadelpalm (Phoenix roebelenii). Varieer in de hoogte door een aantal kleinere planten neer te zetten op een bijzettafeltje.
Troeteltips
โข Deze palm houdt, zoals alle palmen trouwens, van een temperatuur boven de 10 ร 12ยฐ C en altijd vochtige, maar niet doornatte potgrond.
โข Geef hem veel licht! Zet hem in de winter liefst bij een raam op het zuiden, en verhuis hem in de zomer naar een windstil plekje op je terras.
โข Vernevel geregeld met de plantenspuit water op – en vooral ook onder – de bladeren en laat hem in de zomer genieten van een milde regenbui.
Of wat vind je van dรญt prachtige interieur?
Waterval-wand
Net als in de tropen kunnen planten als een waterval van groen aan de muur hangen. Scindapsus of epipremnum is een flinke groeier en die heeft meteen effect. Met andere โboomklimmersโ zoals tillandsia maak je je wandjungle compleet. Die laatsten zijn met hun bescheiden, maar felgekleurde bloemen echte beautyโs. En scindapsus is een van de meest luchtzuiverende planten die er bestaan. De huidmondjes nemen schadelijke gassen op, die door de stengels naar de wortels worden gevoerd en daar omgezet worden in voeding voor de plant.
Op de grond staat links een arecapalm (Chrysalidocarpus lutescens) en uiterst rechts een gatenplant (Monstera deliciosa). In de wandrekjes combineerden we telkens een scindapusus met 1 ร 2 tillandsiaโs (Tillandsia flabellata, Tillandsia Leiboldiana en Tillandsia Dyeriana).
Troeteltips
โข Tillandsiaโs worden ook weleens luchtplantjes genoemd, omdat ze kunnen overleven op luchtvochtigheid alleen. Ze hebben geen of weinig wortels, hebben dus geen aarde nodig, maar worden wel graag af en toe besproeid met lauw (regen)water.
โข Scindapsus, daarentegen, vraagt wat meer vocht. Zorg dat de potgrond niet uitdroogt.
Tekst: Carine De Mey in Libelle nr 13, 2018.ย