6x onmisbare tips voor de moestuin
Doe zoals de kwekers om bloemkolen mooi wit te houden, en buig enkele bladeren over de kool van zodra ze een tennisbal groot is. Knak de nerven, zodat het blad blijft liggen.
Extra voeding
Kweek je groenten, vergeet dan niet ze voldoende extra voeding te geven. Ze staan een heel seizoen lang in dezelfde pot en vragen flink wat van de grond. En goed begonnen is half gewonnen: bespaar niet op de potgrond, maar koop de beste kwaliteit.
Opgepast voor kruisbestuiving
Kweek geen siervruchtjes in je moestuin als je er pompoenen en courgettes wilt oogsten. Hommels en bijen vermengen het stuifmeel met dat van de eetbare soorten en veroorzaken zo kruisbestuiving. Resultaat: harde en bittere pompoenen, patissons en courgettes.
Geheugensteuntje
Schrijf bij het zaaien eerst je plantetiketten, en zet ze dan meteen op de juiste plaats. Je vergeet namelijk verbazend snel welke groente je waar hebt gezaaid.
Zaai op de juiste diepte
Te diep zaaien is een fout die vaak wordt gemaakt; het duurt dan langer voor de zaden kiemen en het risico op schimmelvorming neemt toe. Hou je aan de op de verpakking aangegeven zaaidiepte of hanteer de volgende algemene regel: zaai zo diep als de zaden groot zijn.
Tomaten dieven
Dieven – het verwijderen van okselscheuten die tussen de steel en het blad van de plant groeien – doe je bij gewone tomatenplanten elke week. Doe het gewoon met de hand, tenzij de scheuten te groot zijn geworden. Gebruik dan een perfect schone snoeischaar. Struik- en dwergvariëteiten moet je niet dieven.
Bronnen: Mijn moestuin – Wim Lybaert, De Hofhelden in de moestuin – Angelo Dorny en Els De Schepper, Pomodori – Angelo Dorny
Ontdek nog meer groentips:
- 10 tips om gezond te tuinieren
- Zo weer je slakken uit de moes- en siertuin
- 5 natuurlijke manieren om bladluizen te bestrijden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!