Een brand in huis: 5 tips die je niet laten stikken!
Je hele hebben en houden in vlammen zien opgaan: het is nachtmerrie die niemand wil meemaken. En in het najaar stoken we erop los, wat de kans op een ‘winterbrand’ vergroot. Met deze tips van de Antwerpse brandweerman Kristof Geens verminder je het risico aanzienlijk.
De temperaturen nemen stilaan een duik, dus ramen en deuren blijven dicht. Lekker warm, natuurlijk! Maar bij de start van de eerste vorst moet de brandweer almaar vaker uitrukken voor typische ‘najaarsbranden’. Radio 2 Antwerpen vroeg preventietips aan Kristof Geens van de Antwerpse brandweer.
5 tips die je niet laten stikken
1. Volg de handleiding
In het najaar is een kersenpitkussen of elektrisch dekentje jouw trouwe kompaan, maar tijdens de wintermaanden zijn die warmtebronnen vaak de oorzaak van een brand. “Gebruik je gezond verstand en volg de handleiding. Daarin staat hoelang en op welke wattage je zo’n kussentje in de microgolfoven mag steken. Hou de handleiding dus zeker bij”, tipt Kristof Geens.
2. Onderhoud je ketels
Het is heerlijk binnenkomen (en binnenblijven) in een warm huis als het buiten koud is. Daarom is het niet onbelangrijk om je verwarming winterklaar te maken, en dat doe je best al in de zomer! “Laat je schoonsteen proper maken door een vakman. Ook je verwarmingsketel en branders moet je goed laten nakijken door een specialist. Op die manier verklein je het risico op een brand en kun je jezelf goed en veilig verwarmen.”
3. Ventileren, ventileren!
De koude buiten, de warmte binnen. En toch is het belangrijk om je huis ook in de winter te verluchten. Meer zelfs:Β net in deze periodeΒ is een goede verluchting noodzakelijk. Na een tijdjeΒ bevat de lucht in huis immers veel vocht, koolstofdioxide en andere schadelijke stoffen. Daarom is het absoluut geen goed idee om je ramen potdicht te houden in de winter, ook al zegt de koukleum in jezelf van wel.
Lees hier alles wat je moet weten over een CO-vergiftiging.
4. Plaats rookmelders
Wist je dat inΒ 70 procentΒ van de huizen waar een rookmelderΒ hangtΒ maar 45 procentΒ ook daadwerkelijk werkt? En dat terwijl rookmelders je leven kunnen redden β¦Β Vanaf 1 januari zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om je huis nu al uit te rusten met goede rookmelders!
5. Zorg voor een duidelijk huisnummer
Een goed zichtbaar huisnummer is erg belangrijk tijdens donkere dagen. “Een goed contrast van zwart op wit of omgekeerd kan helpen, net zoals verlichting. Anders moeten wij met onze zaklamp huis per huis op zoek gaan naar het juiste nummer. In geval van nood is dat echt verloren tijd voor brandweer, politie of ziekenwagenpersoneel.”
Wat als er toch brand uitbreekt?
Deze tips kunnen je leven redden:
- Zorg ervoor datΒ de sleutel op of in de buurt van je voordeurΒ blijft.
- NeemΒ de vluchtwegΒ zoals afgesproken.
- Bel niet eerst naar de brandweer, maar bel zodraΒ iedereen veilig buiten is.
- Probeer de brand ‘op te sluiten’. Raak je niet naar buiten? Sluit dan zoveel mogelijk deuren tussen jou en de brand.
- Open geen ramen. Zuurstof wakkertΒ de brand alleen maar aan.
- Blijf weg uit de rook. Twee happen giftige rook volstaan om je bewustzijn te verliezen.
- Keer niet terugΒ om iets te halen.
- Spring alleenΒ als het niet anders kan.
Beeld: GettyImages. Bron: vrt
Safety first, mΓ©t deze artikels:
- Daarom slaap je best met alle deuren dicht
- Stookseizoen: alles over CO-vergiftiging en hoe te voorkomen
- VIDEO: Je radiator ontluchten doe je zo
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!