Wist-je-datjes over wassen en strijken
Hoe moet je een jeansbroek wassen? Mag een beha in de wasmachine? En helpt zout echt tegen wijnvlekken? Gewapend met een mand vol wasgoed nemen Yuri en Dries de proef op de som en geven een deskundig antwoord op veelgestelde vragen.
In een handomdraai
Hoewel jeans het langste mooi blijft wanneer je het niet wast, kun je natuurlijk niet eeuwig met een vuile broek blijven rondlopen. Besluit je die jeans toch eens in de wasmachine te gooien, doe dit dan niet te vaak (een keer na tien draagbeurten) en keer de broek helemaal binnenstebuiten. Op die manier kan het materiaal optimaal gewassen worden en vermijd je vuile strepen van het wasmiddel. Zorg er wel voor dat alle knoppen en ritssluitingen dicht zijn, zodat de gekartelde rand de andere kledingstukken niet kan beschadigen.
Een algemene regel bij het wassen: let erop dat jas- en broekzakken leeg zijn, zodat er geen muntstukken of papieren zakdoekjes achterblijven. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er pluisjes aan je wasgoed kleven. Ben je toch een zakdoekje in de achterzak vergeten, stop dan een microvezeldoekje of een nylonkous bij je kledij in de droogkast; de statische elektriciteit zal alle pluizige deeltjes aantrekken. Probleem opgelost!
Delicate stoffen
Een beha in de wasmachine leggen houdt altijd een zeker risico in, omdat het kledingstuk baleintjes heeft die de machine kunnen beschadigen. Maar wanneer je je lingerie in een speciaal zakje of kussensloop steekt, hoef je je geen zorgen te maken.
Toch niet helemaal overtuigd? Speel dan op veilig en ga voor een handwas in een zacht sopje met wasmiddel, maar zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 30° en probeer de zeep voorzichtig in de stof te masseren.
Je beha's laat je het best op een handdoek drogen (dus niet aan een wasrek), maar heb je geen zin om uren te wachten, neem dan een gewone slazwierder uit je keukenkast en haal op die manier al het meeste vocht uit je lingerie.
Een snufje zout?
Niets romantischer dan een dinertje bij kaarslicht, maar wat doe je als er per ongeluk kaarsvet op het tafellaken terechtkomt? Begin niet meteen alles eraf te schrapen, maar wacht tot het gestold is, zodat je het grootste deel al zonder veel moeite kunt wegkrabben. Om de restjes te verwijderen, leg je een velletje keukenpapier onder en boven de plaats waar het kaarsvet zich verzameld heeft en ga je er met het strijkijzer over. Het vet zal smelten en door het papier geabsorbeerd worden.
Lekkere rode wijn gemorst op je tafellaken? Vertrouw dan niet op zout, maar kies voor spuitwater om het probleem aan te pakken. De koolzuurbubbels zorgen er immers voor dat de wijn zich niet aan de stof hecht. Een snufje zout lost dan wel een deel op, maar het zorgt er ook voor dat de kleurstof zich aan de vezels gaat hechten. Zeg het dus met water!
Kijk hier naar het filmpje!