rasp
© Getty Images

Zo kies je de juiste rasp in de keuken

Door Sara Dekens

Een beetje kaas op je spaghetti, chocolade op je gebak, dunne aardappelschijfjes of wat zeste van citroen. Voor die toepassingen heb je telkens een verschillende rasp nodig. Maar hoe kies je de juiste?

Verschillende soorten raspen

Platte rasp

Een platte rasp is een multifunctionele variant waarmee je makkelijk groenten en fruit raspt en zelfs kaas, mocht je niet over een speciaal model beschikken. Met een platte rasp is het eenvoudig om rechtstreeks op je bord of maaltijd te raspen. Ze is makkelijk op te bergen in de keukenlade en bestaat in verschillende varianten. Kies er eentje met een antislip-handvat zodat ze makkelijk in de hand ligt. Een rasp met een groter oppervlak zorgt ervoor dat je sneller klaar bent.

Enig nadeel? Je hebt voor elke toepassing of grofheid een andere rasp nodig.

Blokrasp

Ook deze ken je vast: een blokvormige staande rasp met aan elke zijde gaatjes die verschillen in grootte, zodat je vaak met één rasp toekomt. De grotere gaatjes zijn ideaal voor slierten kaas voor op je pasta of pizza. Met de kleine gaatjes rasp je je kaas net heel erg fijn, maar kun je ook een wortel of aardappel erg fijn maken. Sommige blokraspen hebben ook een kant met een plat mes. Daarmee kun je makkelijk plakjes snijden van bijvoorbeeld aardappel of komkommer.

Een nadeel? De blokrasp verzamelt alles wat je geraspt hebt in de eerder kleine ruimte binnenin. Niet erg praktisch als je een heleboel wortels fijn wilt malen.

Universele rasp

Een beetje groter dan de platte rasp, maar even veelzijdig als de blokrasp: met een universele variant zit je altijd goed.Hij hoort dus zeker thuis in ieders keuken.

Trommelrasp

Een trommelrasp is voornamelijk bedoeld voor het fijn raspen van kaas en wordt daarom ook kaasmolen genoemd. Het is niet enkel een stuk veiliger voor je vingers (of die van je kinderen), en aangezien je de kaas niet hoeft aan te raken, is het ook hygiënischer. Ideaal dus om op tafel te leggen als je een etentje organiseert.

Zesteur

Een beetje zeste van citroen of sinaasappel komt in menig recept aan bod. Om mooie, fijne sliertjes van de schil te krijgen, heb je een zesteur nodig. De meeste modellen hebben een reeks dunne, scherpe mesjes of ogen waarmee je mooie sliertjes krijgt. Ideaal voor in cocktails bijvoorbeeld. Er bestaan echter ook varianten die meer lijken op een smalle platte rasp, waarmee je de schil van een citrusvrucht net heel erg fijn raspt.

Bronnen: eetblog.nl, brabantia.com

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."