Cataract: wat is het en hoe wordt het behandeld?
Van je ogen heb je er maar twee. Superbelangrijk is het dus om ze goed te verzorgen, maar op sommige kwaaltjes heb je nu eenmaal weinig vat⦠Zoals op cataract. Dit moet je erover weten.
Wat is cataract?
Cataract, in de volksmond ook wel ‘staar’ genoemd, is een oogziekte waarbij de eiwitten in het oog aftakelen en de transparantie van de ooglens langzaam afneemt. Daardoor krijg je een wazig zicht.
De lens van het oog verkleurt naar geel, groen en vervolgens naar oranje en bruin. Soms kunnen er ook witte wolkjes of vlokken in de lens opduiken. Die verstrooien het licht naarmate ze groter en dikker worden.
Wat zijn de symptomen van cataract?
Cataract ontwikkelt zich meestal op enkele maanden tot 10 jaar of meer, vooraleer je er last van ondervindt. Het kan zich voordoen in één van beide ogen, maar op termijn raken meestal toch beide ogen aangetast.
De belangrijkste symptomen om cataract te herkennen zijn:
- een wazig of mistig zicht
- vervormde beelden
- last van dubbelzien en lichtschuwheid
- verstrooiing of straalvorming, te vergelijken met een sterachtig beeld van lichten van tegenliggers door een natte, niet goed afgeveegde autoruit
- een verlies van ver scherptezicht
Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten cataract, afhankelijk van de zone in de lens waarin de vertroebeling ontstaat. Dikwijls komen meerdere soorten tegelijk voor.
- Nucleair cataract komt het meest voor en ontstaat in de kern van de lens. Deze soort wordt meestal snel opgemerkt en herkend als een mistig of afnemend zicht, vervorming van het beeld en dubbel zien.
- Corticaal cataract uit zich in straalvormige vertroebelingen, met witte wolkjes of vlokken die zicht van de buitenkant naar de binnenkant van de lens uitbreiden (vergelijkbaar met de spaken van een wiel). Als de vertroebelingen het centrale deel van de lens bereiken, merk je gezichtsverlies op.
- Achterste subcapsulair cataract start als een klein, mat vlekje achteraan in het midden van de lens. Die vlek wordt steeds groter en veroorzaakt een wazig zicht als je buiten bent. Vaak heb je ook last bij het lezen.
- Secundair cataract is tenslotte een soort die zich enkele jaren of maanden na een cataractoperatie kan ontwikkelen.
Waar ligt de oorzaak precies?
Het is nog niet bekend waarom de ooglens precies vertroebelt, maar een minder goed verlopende stofwisseling in de lens lijkt een van de belangrijkste oorzaken. Met het ouder worden neemt de doorlaatbaarheid van de lens af, zodat die minder goed van zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien.
Wat zijn de risicofactoren voor cataract?
Cataract neemt dus toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar heeft al symptomen, maar ondervinden nog geen hinder. Vanaf 75 jaar hebben heel veel mensen cataract.
Naast het ouder worden, zijn nog een aantal andere risicofactoren om cataract te ontwikkelen:
- Ongezonde leefgewoonten: weinig groenten en fruit op het menu en roken. Het risico op lensvertroebeling is maar liefst 24 keer hoger voor rokers.
- Diabetes: mensen met diabetes krijgen vaak al op jongere leeftijd cataract.
- CorticosteroΓ―den: een langdurige inname van deze geneesmiddelen, onder andere bij chronische longaandoeningen, verhoogt het risico.
- Erfelijke factoren: al zijn die zeldzaam.
Is er een behandeling voor cataract?
Cataract valt gelukkig heel goed te behandelen. Die behandeling is belangrijk, want als je niet ingrijpt, kan het uiteindelijk leiden tot blindheid.
De juiste behandeling wordt altijd voorgesteld na een diagnose van een arts. Een aantal mogelijkheden zijn:
- andere brilglazen als de wazigheid van je zicht nog beperkt is.
- een operatie om de vertroebelde ooglens chirurgisch te laten verwijderen, en vervolgens te laten vervangen door een kunstlens. Deze operatie gebeurt dikwijls onder plaatselijke verdoving tijdens een dagopname. Na enkele dagen heb je normaal weer een goed zicht.
- een laserbehandeling om nastaar te behandelen, waarbij met een laserstraal een opening in het achterste lenskapsel wordt gemaakt om vertroebeling in je oog weg te nemen.
Bron: UZ Leuven
Ook interessant over je ogen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!