Negen weken vakantie: nefast voor onze kinderen?
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, en die komt als geroepen. De verveling neemt het over van de rust, en je kinderen entertainen lijkt onbegonnen werk. Sommigen vragen zich dan ook af of 9 weken vakantie niet te veel van het goede is.
Hoewel de zomervakantie bij ons 9 weken duurt, behoren we tot de middenmoot van Europa. We hebben wel langer vakantie dan onze buurlanden. Zo genieten kinderen in Duitsland en Nederland van 6 weken vakantie, en Frankrijk iets langer dan 8 weken. Heeft de grote zomervakantie een (negatief) effect op onze kinderen?
Nefast voor leerproces
Volgens pedagoog en onderwijsexpert Perdo De Bruyckere lijden vooral de leerprestaties van de kinderen onder de lange schoolvakantie. Hoe langer de vakantie, hoe groter de kans dat leerlingen de leerstof vergeten, wat ook wel summer loss wordt genoemd. Maar dat verschilt van kind tot kind:
- Het effect is het hoogst bij leerlingen met een lage sociaaleconomische status.
- Bij kinderen uit een gezin met een hoge sociaaleconomische status is dat negatieve effect er niet, en kan de lange vakantie zelfs een positief effect op het leerproces hebben.
Stress door opvang
Ook zouden de ouders baat hebben bij een kortere zomervakantie. Uit een peiling van De Gezinsbond blijkt dat ouders stress ervaren bij het zoeken naar opvang voor hun kinderen. Hoewel er voldoende opvangmogelijkheden zijn (denk sportkampen, speelpleinwerking, etc.), is het niet makkelijk om de kinderen ervan te overtuigen hieraan mee te doen. Om dan nog maar te zwijgen over het prijskaartje.
Betere spreiding
In 2015 deed de discussie al wat stof opwaaien, en elk jaar wint het voorstel meer stemmen om de totale hoeveelheid vakantie te spreiden over het hele jaar. Of het voorstel wel degelijk van de grond komt, is af te wachten. Het staat momenteel niet op de politieke agenda.
Wat denk jij? Is 7 à 8 weken vakantie beter dan 9 weken?
Bron: vrt.be. Beeld: GettyImages