ONDERZOEK: Jongeren herkennen moeilijk nepnieuws op het internet
Uit onderzoek van Arteveldehogeschool in 2018 bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar blijkt dat jongeren moeilijk nepnieuws herkennen. Amper 3% van de bevraagde jongeren slaagt erin zes nieuwsverhalen correct in te schatten als echt of vals. Hoe komt dat?
Vooroordelen
Veelal vertrouwen jongeren op hun eigen persoonlijke logica, achtergrondkennis of intuΓ―tie om de juistheid van een verhaal te beoordelen. En dat is nu net ook βgevaarlijkβ: iedereen heeft zijn eigen vooroordelen. Je gaat informatie dan ook interpreteren en kaderen zodat het aansluit bij jouw wereldbeeld.
Het is dus belangrijk om jongeren te informeren over nepnieuws en hen juiste tips en tricks aan te reiken om nepnieuws te ontmaskeren. Want hoe je het ook draait of keer: fake news is alomtegenwoordig.
Edubox Nepnieuws
Daarom lanceren VRT NWS, Mediawijs, Arteveldehogeschool en IMEC de ‘EDUbox Nepnieuws’.
EDUbox Nepnieuws is een educatieve tool van VRT NWS om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke themaβs. EDUbox werd ontwikkeld samen met Mediawijs en andere partners. Naast alle content die VRT NWS maakt op radio, tv, online en via sociale media, wil VRT NWS jongeren ook via EDUbox informeren en hen inspireren en stimuleren om zelf aan de slag te gaan.
Hoe dan?
Jongeren kruipen in de huid van een ‘nepnieuwsdetective‘. Stap voor stap, met behulp van fiches en opdrachten gekoppeld aan een digitaal luik op VRT.be, leren ze spelenderwijs nepnieuws te ontmaskeren.
Ze krijgen tips zoals ‘check de datum‘, ‘check de auteur‘, ‘check de bron‘. Ook VRT-journalisten leggen in filmpjes uit hoe ze op de redactie informatie en beeldmateriaal controleren. Leerkrachten worden op hun beurt gestimuleerd om discussies los te wekenΒ over actuele onderwerpen die aan bod komen in de EDUbox.
Ben je ouder of leerkracht en lijkt zo’n box wel iets voor in de klas van je kind of leerling? Je kunt al het lesmateriaal hier bestellen.Β
(Bron: VRT. Beeld: Getty Images)
Lees meer:
- De 5 dingen die we niet durven te vertellen in de slaapkamer
- De elektrische fiets: zo voorkom je ongevallen
- Hoe minder, hoe beter: waarom je gelukkig wordt van minder spullen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!