Online shoppen: stuur jij ook (te) vaak pakjes terug?
We shoppen met z’n allen online en dat betekent ook: heel veel pakjesleveringen én aankopen waar we niet tevreden mee zijn. Ondernemers trekken nu aan de alarmbel, want teruggestuurde pakjes betekenen vaak een grote kost. En wat met de impact op het milieu?
Online shoppen, gratis terugsturen
Wie online shopt, kent het fenomeen vast: je bestelt een aantal stuks in verschillende kleuren en maten om thuis te passen. Vaak bestel je dan dingen waar je over twijfelt, maar omdat je ze gratis mag terugsturen kunnen ze er nog wel net bij, toch? En dat heeft zo z’n gevolgen. Wist je dat elk pakje dat online aangekocht wordt, 30% kans heeft om teruggezonden te worden?
Ondernemers willen het anders
De impact van een teruggestuurd pakje is groot. Het pakje moet ingepakt, geleverd én geretourneerd worden. Daar hangt een prijs aan vast. Ondernemersorganisatie Unizo pleit er daarom voor om gratis retourneren af te schaffen. Alleen zal dat volgens hen enkel mogelijk zijn als er een regelgeving komt op Europees niveau, anders blijven grote spelers het winnen van lokale ondernemingen.
Nieuwe manieren om pakjes terug te sturen
Sommige ondernemers pakken het zelf al anders aan en gaan op zoek naar nieuwe manieren om pakjes terug te sturen. Zo startte JBC met een systeem waarin autopendelaars teruggestuurde pakjes meenemen en afleveren op de juiste locatie. Op die manier ontvangen ze punten, die ze later kunnen inruilen voor aankoopbonnen. Ook Bpost testte deze manier van werken al uit, alleen kwam toen uit dat mensen net éxtra verplaatsingen doen, omdat ze er geld of cadeaubonnen voor in de plaats kregen. Niet zo duurzaam dus.
Hoe duurzaam is online shoppen?
Al die pakjes rondsturen, dat moet wel slecht zijn voor het milieu. Hoe duurzaam is online shoppen op dit moment? Het uitgebreide antwoord kun je terugvinden in dit filmpje. Spoiler alert: het antwoord is op dit moment niet rooskleurig, maar er zijn wél mogelijkheden om het anders te doen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Toch toont recent doctoraatsonderzoek ook aan dat in sommige gevallen online shoppen duurzamer kan zijn dan zelf winkelen.
Onderzoekster Heleen Buldeo Rai (VUB) onderzocht het traject van het laatste distributiecentrum naar de aankoper. Concreet focuste ze zich op de aankoop van schoenen. Wat bleek? De mensen die hun schoenen online aankochten, kwamen het best uit de bus. De leveringen gebeuren namelijk vaak met grote aantallen tegelijk, waardoor je regionaal een gestructureerde, meer duurzame levering krijgt.
Goedkoper is niet duurzamer
Alleen zijn er ook veel mensen die op een andere manier online shoppen. Ze rijden eerst naar een winkel, kijken even rond en bestellen dan het product online. De ecologische impact van deze manier van shoppen is dubbel zo groot als de traditionele winkelmanier en zelfs acht keer zo groot als die van iemand die de schoenen online bestelde.
Pakjes terugsturen vermijden
De pakjes uitsturen op zich is dus al niet zo’n rooskleurig verhaal, dus pakjes terugsturen kun je maar beter vermijden. Wil je het toch graag bewuster, lokaler en duurzamer gaan aanpakken? Dan geven we je graag enkele tips mee.
Even uitstellen
Online shoppen, dat betekent vaak impulsief shoppen. Probeer daarom om even te wachten met je aankoop. Selecteer wat je mooi vindt, maar bestel het niet onmiddellijk. Want de kans dat je enkele dagen later al niet meer weet wat je nu weer net in je winkelmandje hebt liggen, is groter dan je denkt.
Alles gecheckt?
Voor je op de bestelknop klikt, kijk je best nog eens na of je echt wel het juiste item selecteerde en of je aankoop zal voldoen aan wat je ervan verwacht. Heb je de juiste kleur aangevinkt? De correcte maat? Wees je ook goed bewust van de stof van je aankoop. Is het katoen? Polyester? Is het makkelijk wasbaar?
Bewust shoppen
Wie online shopt, richt zich al snel tot de grotere spelers. Maar er bestaan ook veel kleinere webshops of lokale ondernemingen die hun aanbod uitgebreid hebben met een online aankooppunt. Laat je dus niet telkens verleiden door grote namen. De originele stuks, die vind je in kleinere winkels en webshops. En ja, zij rekenen dikwijls verzendkosten aan, maar zo houden ze hun onderneming gezond.
Kies ook eens voor tweedehands
Ook tweedehands scoor je vaak indrukwekkende koopjes. Hou je van tijdloze designeritems? Dan hou je best de tweedehandssites, rommelmarktjes en kringloopwinkels in de gaten. Maak er tijd voor, want het is absoluut de moeite waard om dat ene leuke koopje te vinden.
Ik koop Belgisch
Heel wat Belgische merken bieden hun kledij ook online aan. Via de website Ik koop Belgisch kun je heel wat mode, accessoires en woonspulletjes terugvinden. Op die manier kun je heel wat merken ontdekken én je steunt er vooral een Belgische onderneming mee.
Las je deze nieuwe artikels al?
- Winterse citytrip in Rome: de beste tips!
- Dit vertellen je voeten over je gezondheid
- Tournée Minérale: ga jij de uitdaging (in team) aan?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!