Overlevingskansen na kanker alsmaar hoopgevender
Wie de verschrikkelijke strijd moet aangaan tegen kanker, heeft vandaag meer kans om te overleven dan vroeger. 71 procent van de kankerpatiënten is na drie jaar nog in leven, dat is 3 procent méér dan drie jaar eerder.
De Stichting Kankerregister onderzocht de evoluties voor verschillende soorten kankers, tussen het jaar 2004 en 2017. Dan gaat het vooral om de diagnoses, sterfte door kanker en overleving na kanker.
De conclusie? De overlevingskansen na kanker zijn vandaag hoopgevender dan vroeger. Van alle kankerpatiënten die in 2016 de diagnose kreeg, is 71 procent drie jaar later nog in leven. De overlevingscijfers voor alle kankers zijn de laatste jaren gemiddeld drie keer zo snel gestegen.
Sneller ontdekt
Dat komt omdat kanker vaak sneller ontdekt worden door de betere beeldvormingstechnieken en de screeningprogramma’s. Denk maar aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker, of de gratis screeningsmammografie voor vijftigplussers.
Ook de overlevingskansen voor mensen met vergevorderde kankers zijn beter. Dat heeft te maken met de nieuwe en doeltreffendere behandelingen. Immuuntherapie is daar een voorbeeld van. Dat zorgt ervoor dat het afweersysteem de kankercellen gaat aanvallen en opruimen.
Longkanker: verbeterde diagnose
Van alle kankers eist longkanker nog altijd de meeste mensenlevens. Van de patiënten die in 2016 de diagnose kreeg, is 29 procent drie jaar later nog in leven. Een hoog cijfer is dat niet, maar de overlevingskansen zijn wel het sterkst gestegen. Van wie in 2004 de strijd moest aangaan tegen longkanker, was maar 19 procent na drie jaar nog in leven.
Dat heeft alles te maken met de verbeterde diagnose. Waar vroeger alle tumoren op één hoopje werden gegooid, wordt er nu een onderscheid gemaakt. De specifieke longtumoren worden behandeld met medicatie die de groei van de tumor afremt of stopt. In andere gevallen wordt gekozen voor immuuntherapie.
Vrouwen het sterke geslacht
Als het om kanker gaat, dan zijn vrouwen het sterke geslacht. 75 procent van de vrouwen met kanker is na drie jaar nog in leven, bij mannen gaat het om 67 procent. Dat komt vooral omdat vrouwen heel andere kankers krijgen dan mannen.
Zo komt borstkanker het meest voor bij vrouwen, waarbij de kans op overleving heel hoog is. 94 procent is drie jaar na de diagnose nog in leven. Bovendien worden kankers vaak in een vroeger stadium ontdekt dan bij mannen, wat natuurlijk de overlevingskansen ook doet stijgen.
Voor iedereen anders
Let wel: de overlevingscijfers zijn gemiddelden, want alles hangt af van heel wat factoren. Om welke kanker gaat het? Waar zit de tumor precies? Werd het in een vroeg stadium ontdekt, of is de ziekte al vergevorderd? Wat is de leeftijd van de patiënt? Het zijn maar een paar van de factoren die het verloop van de kanker beïnvloeden.
Bron: VRT NWS
OPENHARTIGE VERHALEN OVER HET LEVEN NA KANKER:
- Openhartig: Hervé, Isabella en Tina vochten als kind tegen kanker
- Openhartig: “Ik beleef het leven na kanker intenser, alsof de ziekte me een extra paar voelsprieten heeft gegeven”
- VIDEO: Debbie en haar mama Magda vochten allebei tegen borstkanker
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!