Praten over het coronavirus: 6 tips om je kinderen te informeren
Angst is nergens goed voor, maar soms zitten je kinderen natuurlijk met heel wat vragen. Hoe ga je daarmee om? Met je kinderen praten over het coronavirus, hoe doe je dat? Enkele tips.
Maak tijd om te luisteren
Laat je kind vooral zelf vertellen. Wat heeft het net gehoord, gezien of gelezen? Stel zelf vooral vragen en probeer niet onmiddellijk antwoorden te geven. Vraag naar wat je kind er zΓ©lf bij denkt. Denk ook even na voor je een antwoord geeft en denk na over wat voor gevolgen dit kan hebben voor je kind. Probeer dus vooral vragen te stellen en je kind zelf te laten praten.
Deze vragen kun je stellen
- Wat weet je er zelf over?
- Wat voel je erbij?
- Waarom denk je dat de scholen moeten sluiten?
- Wie vertelde erover?
Geef emoties ruimte
Je zult zelf ook heel wat voelen bij de dagdagelijkse berichtgeving en dat kan je kind oppikken. Maak daarom ruimte voor emoties. Kader wat jij voelt direct en geef je kind ook de ruimte om angsten of twijfels uit te spreken. Laat je kind praten, tekenen of schrijven over het nieuws, zo krijgen emoties een plaats.
Ga niet speculeren
Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en zitten zelf met veel vragen. Ga dan ook geen vragen proberen verklaren die je niet kunt beantwoorden. Maak het niet te complex, hou het eerlijk, maar ga ook niet dramatiseren. Wijs je kind er ook op dat er vaak foutieve verhalen de ronde gaan en ga zelf zeker niet mee in deze verhalen. Vooral tieners durven vatbaar zijn voor allerlei doemverhalen.
Dit kun je vragen
- Vanwaar haal je die informatie net?
- Zullen we dat even samen opzoeken?
- Waarom denk je dat?
Benadruk hoe zeldzaam de situatie is
Vertel aan je kind hoe uitzonderlijk deze situatie is en dat er daarom ook zoveel nieuws verschijnt over het virus. Maak de vergelijking met een grote natuurramp of ander groot nieuws. Dat inzicht kan je kind Γ©cht helpen om dingen in het juiste perspectief te zien.
Selecteer de info die je geeft
Laat je kind niet mee kijken naar het volwassen journaal, maar kijk samen met je kind mee naar op maat gemaakt nieuws (bijvoorbeeld Karrewiet). Op die manier wordt alle info op kindermaat gebracht en heb je controle over wat je kind te zien en te horen krijgt.
Blijf positief
Het is belangrijk dat je je kind ook wijst op wat er gebeurt om het virus in te dijken. Praat daarom ook over waarom maatregelen ingevoerd worden en wat de bedoeling daarvan is.
Dit kun je zeggen
- Kinderen kunnen ook besmet worden, maar zijn daar vaak niet zo ziek van. Ze kunnen wel andere (kwetsbare) mensen besmetten.
- Het is goed dat de scholen sluiten, zo zorgen we voor elkaar.
- Niet iedereen
- Het virus is besmettelijk, maar er zijn heel wat slimme mensen die voor ons zorgen.
- Handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken zijn belangrijk. Mondmaskers hebben we niet nodig. Zullen we samen even flink onze handen wassen?
Bronnen: Onderwijs Vlaanderen, Zitdazo en VRTNWS
Lees alle maatregelen nog eens in detail na via deze website. De situatie wordt dagelijks opgevolgd en mogelijks ook bijgestuurd. Op deze infosite vind je alle antwoorden op je vragen over het coronavirus.
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!