Je kind leren autorijden? Hou hier rekening mee
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) pleit voor strengere voorwaarden om een rijbewijs te halen. Waarop moet je allemaal letten als je je kind leert autorijden en wat kan er binnenkort veranderen? We zetten het voor je op een rijtje.
Rijbewijs halen: welke nieuwe plannen liggen op tafel?
Een rijbewijs halen wordt mogelijk moeilijker. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) beslist.
Wat kan er binnenkort veranderen? Met een voorlopig rijbewijs zouden kandidaat-bestuurders vijf maanden moeten oefenen in plaats van de huidige drie. Wil je zelf je kind begeleiden tijdens het rijexamen? Als de plannen worden goedgekeurd, ben je als begeleider ook verplicht om je kennis over het verkeer op te frissen gedurende een sessie van drie uur. Verder zouden beginnende bestuurders ook na dertig uur rijlessen meteen een praktijkexamen kunnen afleggen.
Van theorie tot praktijk: alles op een rij
1. Theorie-examen
Voor wie? Om een theoretisch examen af te leggen, moet je kind minstens 17 jaar oud zijn.
Waar? Het theorie-examen gaat door in deexamencentra.
Prijs? Het examen zelf kost 16 euro.
Geslaagd? Bij een score van minstens 41/50 behaal je je voorlopig rijbewijs. Wie twee keer niet slaagt, moet verplicht een theorieopleiding van 12 uur volgen in een erkende rijschool. Wanneer je kind ook voor de vierde keer een onvoldoende haalt, hoeft hij geen theorielessen meer te volgen. De lessen blijven drie jaar geldig.
Theorie instuderen?
- In sommige secundaire scholen worden voorbereidingslessen gegeven.
- Je kind kan de theorie ook zelf studeren via websites of een theorieboek dat in de meeste bibliotheken of boekhandels verkrijgbaar is.
- In een erkende rijschool kun je tot 12 uur theorielessen volgen.
2. Leren rijden
Optie 1: met begeleiding
Voor wie? Je kunt je kind alleen begeleiden als je aan de volgende 5 voorwaarden voldoet:
- Je bent minstens acht jaar in het bezit van een rijbewijs dat geldig is voor het besturen van de wagen waarin je je leerling begeleidt.
- Je mag de laatste drie jaar geen rijverbod hebben gekregen.
- Je hebt de Belgische nationaliteit.
- Je volgde de vorming van drie uur en kreeg daarvoor een begeleidersattest.
- Je hebt het voorbije jaar geen andere leerling begeleid. Uitzondering: je eigen (klein)kinderen, zussen, broers en pleegkinderen of die van je echtgenoot of de persoon met wie je samenwoont.
Wanneer? Met een voorlopig rijbewijs mag je niet rijden tussen 22 uur en 6 uur op vrijdagen, in het weekend, op feestdagen en de avonden voor een wettelijke feestdag.
Geldigheid? Het voorlopig rijbewijs is drie jaar geldig. Wanneer dit vervalt, moet je opnieuw je theoretisch rijexamen afleggen.
Hoe? Je bent verplicht een reglementair L-teken op de achterkant van je auto te hangen en ook een tweede achteruitkijkspiegel te plaatsen.
Optie 2: met rijlessen
Voor wie? Wie minstens 18 jaar oud is en slaagde voor zijn theoretisch rijexamen, kan zonder begeleider oefenen na het volgen van twintig uur rijles.
Hoe? Wie 20 uur rijles heeft gevolgd, krijgt een bekwaamheidsattest dat 3 jaar geldig is. Na het afleggen van het theoretisch rijexamen, krijg je een aanvraagformulier. Bij het gemeentebestuur kun je met het bekwaamheidsattest, aanvraagformulier en je identiteitskaart je voorlopig rijbewijs aanvragen om zonder begeleiding verder te oefenen.
Geldigheid? Een voorlopig rijbewijs zonder begeleider is anderhalf jaar geldig.
Prijs? Varieert per rijschool, maar je mag je verwachten aan een gemiddelde van 60 euro per uur.
Optie 3: combinatie rijlessen en begeleiding
Je kunt ook kiezen voor een combinatie van rijlessen en begeleiding. De meeste rijscholen bieden een pakket van 6 of 12 uur praktijklessen aan, waarna je kind onder begeleiding de baan op kan. Vaak is het ook mogelijk om een paar uur extra rijles te vragen.
3. Praktijkexamen
Voor wie? Om een praktijkexamen te kunnen afleggen, moet je kind minstens 18 jaar oud zijn en minstens drie maanden geoefend hebben met een voorlopig rijbewijs. Volgens de plannen die op tafel liggen, zouden dat nu vijf maanden worden en kunnen praktijkexamens ook worden afgelegd na het volgen van dertig uur rijlessen.
Waar? Een praktisch rijexamen gaat door in de examencentra.
Hoe? Wie het examen met zijn eigen auto aflegt en zelf meegaat als begeleider, maakt minstens 6 weken op voorhand een afspraak met een examencentrum. Wie rijlessen neemt, kan via de rijschool een afspraak maken.
Prijs? Het praktijkexamen voor een rijbewijs B kost 43 euro. Of we na de nieuwe voorwaarden meer zullen moeten betalen om een rijbewijs te halen, valt nog af te wachten. Je rijbewijs zelf kost gemiddeld 25 euro, maar dat bedrag verschilt per gemeente.
Geslaagd? Wie geslaagd is, krijgt een formulier waarmee je naar je gemeentebestuur kunt om je rijbewijs aan te vragen. Wanneer je kind na 2 pogingen niet geslaagd is, moet hij minimaal 6 uur rijles volgen bij een erkende rijschool. Slaagt hij ook de volgende 2 keer niet? Dan is het opnieuw verplicht om 6 uur les te volgen.
4. Terugkommoment
Wat? Het terugkommoment is een opleiding van vier uur met een groepsgesprek en praktijkoefeningen om te leren reageren op mogelijke gevaren op de baan.
Voor wie? Het is verplicht een terugkommoment te volgen als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:
- Je hebt vanaf 1 oktober 2017 je voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld.
- Je voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in Vlaanderen.
- Je woont in Vlaanderen na het behalen van je definitief rijbewijs B.
Waar? Je kunt je inschrijven bij de erkende instellingen per provincie.
Wanneer? Zes tot negen maanden na het behalen van het rijbewijs B in Vlaanderen.
Prijs? Het terugkommoment kost 108 euro. Wie te laat komt, betaalt 54 euro extra en moet zich ook opnieuw inschrijven en dus opnieuw betalen.
Autoverzekering
Wat? De autoverzekering BA dekt de burgerlijke aansprakelijkheid en stelt slachtoffers van een verkeersongeval dus schadeloos.
Belangrijk: wanneer je je kind leert autorijden, ben je verplicht je verzekeraar op de hoogte te brengen.
Afhankelijk van bij welke verzekeringsmaatschappij je zit, rekent de verzekeraar wel of geen premieverhoging aan wanneer je kind leert rijden. Omdat er meer risico is op een ongeval, rekenen de meeste verzekeraars dit wel aan. Die premie kan pas dalen wanneer je kind zelf een auto koopt.
Lees meer:
- Veilig in het verkeer: 9x hippe, reflecterende kledij
- Sneeuw, mist of harde regen? Zo hou je het veilig op de baan
- Met deze slimme tips bewaar je orde in je auto
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!