Het Rode Kruis krijgt elk jaar 15.000 donaties extra
Goed nieuws! Vanaf vandaag mogen gekende bloeddonoren langer bloed, plasma en bloedplaatjes blijven geven. En dat betekent dat het Rode Kruis jaarlijks zo’n 15.000 extra donaties krijgt.
‘Bloed geven doet leven’, klinkt het bij het Rode Kruis. Een leuze die heel wat mensen over de streep trekt om de mouwen op te stropen. Vanaf 18 jaar mag je bloed, plasma en bloedplaatjes doneren, en dat tot je 70ste. Maar nu valt die leeftijdsgrens voor gekende donoren helemaal weg, waardoor ook zeventigplussers in principe nog donor kunnen blijven.
8.000 donoren
Let wel: dat betekent niet dat je op automatisch op je 75ste nog bloed mag geven. Volgens de nieuwe regelgeving mag al wie 71 werd, vanaf nu donor blijven, maar wel op twee voorwaarden: dat je voor het eerst bloed gaf voor je 66ste verjaardag, en dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is. Een 75-jarige die nog nooit bloed heeft gegeven, kan dus geen donor meer worden. Wie trouwens na z’n zeventigste nog bloed wil geven, en voldoet aan de voorwaarden, moet eerst de toestemming krijgen van een arts. De beslissing om de leeftijdsgrens voor gekende donoren af te schaffen, zorgt ervoor dat maar liefst 8.000 donoren de komende jaren bloed kunnen blijven geven.
15.000 donaties
Die 8.000 donoren die langer bloed mogen geven, leveren het Rode Kruis jaarlijks zo’n 15.000 extra donaties op. Acht jaar geleden wel de leeftijdsgrens voor gekende donoren (mensen die ooit al een keer bloed gaven) opgetrokken van 66 tot 71 jaar. Dat zorgde toen voor 20.000 extra donaties per jaar.
Wanneer mag je wel en niet doneren?
- Je moet minstens 18 jaar en jonger dan 66 jaar zijn om donor te worden. Als je al donor bent, dan mag je na je 66ste blijven doneren, op voorwaarde dat je laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.
- Weeg je minder dan 50 kilogram? Dan mag je niet doneren.
- Je mag maar om de vier maanden bloed geven. Plasma en bloedplaatjes mag je elke twee weken doneren.
- Soms moet je na een reis zes maanden wachten vooraleer je opnieuw bloed mag geven. Dat hangt af van je reisbestemming.
- Kom je van de tandarts? Dan kan het zijn dat je als bloeddonor geweigerd wordt. Als je bijvoorbeeld een tand hebt laten vullen, moet je minstens één dag wachten met doneren.
- Als je zwanger bent, mag je geen bloed, plasma of bloedplaatjes geven, en ook na de bevalling moet je nog minstens zes maanden wachten.
- Heb je een tatoeage of een piercing laten zetten? Dan mag je de eerste vier maanden geen bloed geven.
- Heb je een nieuwe seksuele partner? Ook dan moet je vier maanden wachten om bloed te kunnen geven.
Meer info: Rode Kruis
Bron: De Standaard – Beeld: iStock
LEES OOK:
- Goeie vraag: mag ik bloed geven na een tandartsbezoek?
- Rode Kruis-Vlaanderen is op zoek naar 40.000 nieuwe bloeddonoren
- De heimlichgreep: zo kun jij levens redden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!