Rode Kruis lanceert nieuwe app: eerste hulp van a tot z
Weet jij wat je moet doen als iemand een hartaanval krijgt of dreigt te stikken? Zo’n 80 procent van de Vlamingen niet. Daarom heeft het Rode Kruis een nieuwe app ontwikkeld, die haarfijn uitlegt wat je moet doen in een crisissituatie.
Eerste hulp bij ongevallen
Wat doe je als iemand naast je op de grond valt en een hartstilstand krijgt? Of wat als iemand hevig begint te bloeden? Stel je voor dat je kind een munt inslikt, en niet meer goed kan ademen? Het kan écht iedereen overkomen, en dan is het belangrijk om te weten wat je zeker moet doen, en wat je absoluut niet mag doen.
En daar wringt het schoentje. Zo’n 80 procent van de Vlamingen weet niet wat kan en wat niet in een crisissituatie. En heel veel mensen zijn bang om iets fout te doen, waardoor er vaak helemaal géén hulp geboden wordt.
Snel reageren is de boodschap
Nochtans is het belangrijk om snel te reageren, zelfs als het gaat om een schaafwonde of een appelflauwte. Daarom heeft het Rode Kruis een nieuwe app ontwikkeld, die je in staat moet stellen om basishulp toe te dienen.
Als het noodlot toeslaat, haal je de nodige kennis dus voortaan gewoon uit je achterzak. De app vertelt je stap voor stap wat je moet bij een brandwonde, een hartaanval, een breuk, … Er is zelfs een audiofunctie waarbij een stem je doorheen het hele proces loodst.
Een goede voorbereiding is goud waard
Naast de lijst met veel voorkomende levensbedreigende situaties, waarbij je telkens een handig stappenplan vindt, geeft de app ook basistips over eerste hulp. Op die manier kun je proactief zijn, door je voor te bereiden op een mogelijke crisissituatie. Kortom: dit is een app die werkelijk levens redt.
De gratis app is te vinden in de klassieke webwinkels als App Store en Play Store; zoek op “eerste hulp Rode Kruis” of “EHBO app”.
4 stappen bij eerste hulp
1 Zorg voor veiligheid
Kijk of de situatie veilig is voor jezelf, voor het slachtoffer en voor de omstaanders. Trek een fluohesje aan bij een verkeersongeluk en hou omstaanders op een afstand.
2 Beoordeel de toestand van het slachtoffer
Bij een splinter of schaafwonde is de diagnose snel gesteld. Maar in crisissituaties stel je jezelf best de volgende vragen:
- Is het slachtoffer bij bewustzijn?
Controleer of hij/zij reageert door zachtjes aan beide schouders te schudden en te vragen hoe het gaat.
- Is de luchtweg vrij?
Bij een bewusteloos slachtoffer is de kans groot dat de tong in de keelholte zakt en zo de luchtweg afsluit. Kantel het hoofd voorzichtig naar achteren en til de kin omhoog.
- Ademt het slachtoffer nog?
Hou het hoofd gekanteld en kijk of de borstkas op en neer gaat. Luister aan de mond en neus en voel met je wang. Doe dat maximaal tien seconden.
3 Roep gespecialiseerde hulp in
Alarmeer de hulpdiensten via het nummer 112. Begin met te zeggen wie je zelf bent, en vertel dan:
- waar je precies bent
- wat er is gebeurd
- hoeveel mensen gewond of in gevaar zijn. Vertel wie het slachtoffer is: een baby, een kind of een volwassene.
4 Verleen verdere eerste hulp
Blijf zo rustig mogelijk en kalmeer ook het slachtoffer. Door traag te spreken, te zeggen wie je bent en te vertellen dat er hulp onderweg is, vermijd je paniek en win je het vertrouwen van het slachtoffer.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Beeld: Getty
LEES MEER:
- EHBO voor baby’s
- Zitten deze zeven zaken in jouw EHBO-kit?
- De heimlichgreep: zo kun jij levens redden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!